Elakadt a hazai lombikbébi program?

Az elmúlt években a gyermektelenek aránya Magyarországon tovább növekedett, a hazai lombikbébiprogram fejlődése mégis elakadt, sőt visszafejlődési tendenciák is megjelentek.

A Budai Lombikbébi Közhasznú Egyesület szeptember 24-én Budapesten tartotta tizennegyedik “lombikbébi-találkozóját”, amelynek célja az volt, hogy bebizonyítsák: a lombikbébiprogramban született csöppségek “nagyon jó helyre” jöttek a világra, és a programot érdemes tovább támogatnia a kormányzatnak minden gazdasági nehézség ellenére.

Közleményükben kiemelték: Magyarországon a fogamzóképes lakosság 13 százaléka meddő, vagyis 140-150 ezer házaspárnak nem lehet gyereke. Míg régebben jóval nagyobb volt a meddő nők aránya, mára kiegyenlítődés figyelhető meg a férfiak és a nők között.

A világ első lombikbébije, Louise Joy (Öröm) Brown 1978. július 25-én született az angliai Oldhamben, és az ő első gyermeke is megszületett már. Az első magyar lombikbébit 1989-ben a Pécsi Klinikán hozták világra. Azóta a világon született lombikbabák száma meghaladja a hárommilliót, Magyarországon pedig a harmincezret.

A mesterséges megtermékenyítések számát illetően a dánok vezetnek, egymillió lakosra 1826 ilyen beavatkozás jut, Magyarországon pedig 700, az Egyesült Államokban viszont csupán 250 – emelték ki.

A közleményben arra is kitértek, hogy Magyarországon évente nagyjából hétezer, Országos Egészségbiztosítási Pénztár által finanszírozott lombikbébi-kezelést indítanak.

MTI

 

Hozzászólások