A vércsoport is befolyásolhatja a termékenységet?

Valószínűleg hallottál már a vércsoport-diétáról – de soha nem fordult meg a fejedben, hogy a vércsoportod a teherbeesést is befolyásolhatja, igaz? A Human Reproduction című folyóiratban nemrég megjelent a Yale Egyetem legújabb kutatása, mely ezt a kérdést vizsgálta – hogyan befolyásolja a vércsoport a petefészkek működését, tartalékait, a petesejtek számát, illetve minőségét.

A kutatók meddőségi kezelésen résztvevő nőket vizsgáltak, akinek megnézték az FSH (follikulus stimuláló hormon) szintjét, és ebből következtettek a petefészek-tartalékokra. A tudósok a nullás vércsoport esetében kétszer akkora valószínűséggel találtak magasabb az FSH szintet és alacsony petefészektartalékokat, mint a többi vércsoport esetében.  Az A vércsoportúak mutatták a legjobb petefészekműködést.

Fontos megjegyezni, hogy megvizsgált nők terméketlenségi kezelésben részesültek. A tanulmány szerzője felhívja a figyelmet arra, hogy a megállapítások nem vonatkoznak az általános népességre. Mindenesetre egy tanács: a magas FSH szinttel rendelkező fiatal babatervező hölgyek nem árt, ha az előjelekre odafigyelnek.

Szeretnél többet tudni az FSH hormonról? Itt olvashatsz róla!

 

Hozzászólások