Minden eddiginél nagyobb civil összefogás a IX. Európai Méhnyakrák Megelőzési Héten

Idén 2015. január 24-30. között kerül megrendezésre az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét. Ez alkalomból a Mályvavirág Alapítvány, a méhnyakrákos nők gyógyulásáért és a megelőzésért közös akcióra hívta  Magyarországot. Budapest mellett közel 40  település csatlakozott a felhíváshoz.

Európában a méhnyakrák a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a 45 éven aluli nők körében. Magyarországon Európa viszonylatában is súlyos a helyzet, a probléma nagyságát jól mutatja az is, hogy évente mintegy 1.000-1.200 méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizálnak és közel félezer halálesetért tehető felelőssé a betegség.

A nőgyógyászati szűrővizsgálattal lehetőség nyílik arra, hogy időben felismerjék a rákmegelőző állapotot, és ezáltal megakadályozható a méhnyakrák kialakulása, védőoltással pedig jelentősen csökkenthető a rákmegelőző állapotok kialakulásának kockázata is.

A mályvaszínű gyöngy kap központi szerepet 2015-től

„A megelőzési héthez kapcsolódó kezdeményezésünk célja felhívni a nők figyelmét a méhnyakrák megelőzés jelentőségére. A kampány szimbóluma a mályvavirág gyöngy, amely a HPV elleni védelmet szimbolizálja, a méhnyakrák megelőzés melletti elköteleződést fejezi ki. Bízunk benne, hogy e jelkép a méhnyakrák elleni fellépés szimbólumává válhat, és minden évben, ezen a héten valamilyen aktivitást indít majd el az országban.” – emelte ki Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány elnöke.

Budapesti programok

A Megelőzési Hét alkalmából a Mályvavirág Alapítvány 2015. január 24-én Budapesten az Allee Bevásárlóközpontban egész napos programsorozattal várja a látogatókat. A rendezvényt Király Nóra, Újbuda egészségügyért és közbiztonságért felelős alpolgármestere nyitja meg.

„Maximálisan támogatom ezt a kezdeményezést, hiszen ma még Magyarországon az emberek többsége csak akkor fordul orvoshoz, amikor tüneteket észlel, de sok esetben akkor már késő. Úgy gondolom, egy nőnek egész életében kötelessége vigyázni magára, nemcsak saját, de a családja érdekében is, hiszen kismamaként éppúgy szükség van rá, mint nagymamaként.

Családanyaként és hivatásom gyakorláskor is az egészséges táplálkozást, a sportot és a megfelelő tájékoztatást tartom kulcsfontosságúnak a betegségek megelőzéseként, ezért – mint a kerület egészségért is felelős alpolgármestere – a jövőben egészségmegőrzési tanácsokkal, egészségügyi szűrésekkel, felvilágosításokkal gazdagított szabadidős sportrendezvényeket szeretnék szervezni, különösen a nők és a családok részére. Arra bíztatom a hölgyeket, hogy rendszeresen vegyenek részt a szűrővizsgálatokon, ne halogassák azt, hiszen ezért a kis kellemetlenségért talán az életét kapja cserébe.” – hangsúlyozta Király Nóra, Újbuda egészségügyért és közbiztonságért felelős alpolgármestere.

  • A rendezvényen megtekinthető Fábián Évi fotóművész méhnyakrákból gyógyuló és gyógyult nőkről készült fotókiállítása
  • A gyöngyÖZÖN program keretében a kiállítás mellett elhelyezett egyedi próbababáknál a látogatók szimbolikusan is kifejezhetik a HPV elleni védelemben való elkötelezettségüket, ha bedobnak egy-egy mályvaszínű gyöngyöt a babák hasi részébe. 25.000 gyöngy bedobása a kitűzött cél, évente ennyi áldozatot szed a méhnyakrák Európában.
  • Für Anikó, Schell Judit, Gubás Gabi, Fodor Annamária és Csányi Sándor tolmácsolásában méhnyakrákkal foglalkozó könyvekből hallhatunk megrendítő történeteket, Novodomszky Éva háziasszony kíséretében

Az információs pultnál egész nap szakemberek tájékoztatják a látogatókat a betegségről és a megelőzés lehetőségeiről.

A programról részletek itt olvashatóak:

http://malyvavirag.hu/kik-vagyunk/programjaink/2015/01/24/ix-europai-mehnyakrak-megelozesi-het-budapest

Hozzászólások