Csecsemőhalálozás: szörnyű adatok

Az országos átlag kétszerese az egy éven aluliak elhalálozási aránya Borsod-Abaúj-Zemplénben- írja a boon.hu.

A megdöbbentő tényre a Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve által összeállított, a következő megyei közgyűlési ülésre előterjesztendő beszámolóban bukkantunk. Két érintett orvosszakma ismert képviselőjét kértük az okok hátterének megvilágítására.

– A statisztikai adatok nem leptek meg. Megyénk évek, évtizedek óta csak „kullog” az egészségügyi mutatók tekintetében az országos átlag után – reagált dr. Török Lajos miskolci gyermekgyógyász, volt megyei szakfelügyelő főorvos, hozzátéve, hogy a csecsemőhalálozási 9,06 ezrelékes érték a néhány (6-7) évvel ezelőtti 9,46 ezrelékhez képest még némi javulást is mutat.

 

0-6 naposan

Azt ő, valamint a B.-A.-Z. Megyei Kórház szülész-nőgyógyász osztályvezető főorvosa, dr. Nagy Gábor is tudatosította, hogy a csecsemőhalálozás egy jelentős részét a szülés körüli, úgynevezett perinatális halálozás teszi ki, azaz a csecsemők jelentős részét újszülöttként, 0-6 napos időszakban veszítjük el a szülést követően, illetve a statisztikába beleszámít a terhesség 24. hetétől a méhen belüli magzati elhalálozás is. Dr. Nagy Gábor hívta fel a figyelmet arra: a rossz adatokba belejátszik, hogy a koraszülött centrum más megyéből is fogad eseteket. Ezen felül megyénkben, régiónkban az országos átlagtól szintén jelentősen magasabb a kis súllyal, 2500 gramm alatt megszületett csecsemő.

– Előfordulnak olyan hónapok is, mint például júliusban, amikor 5 koraszülött olyan nagyon kis súllyal jött világra, velük az orvostudomány mai állása szerint nem tudunk mit kezdeni. Egy hónapban 3-4 ilyen igen kis súlyú születés az országos (7-8 ezrelékes) átlagot 2-3-szorosára „megdobja” – magyarázta.

Hozzászólások