150 ezer forint a kismamának, ha leszokik a dohányzásról

Egy, az állami egészségügyi ellátórendszer (NHS) által finanszirozott skóciai programban dohányzó várandós nőknek 400 fontot (közel 155 ezer forintot) ajánlottak fel, amennyiben leszoknak a dohányzásról a terhesség idejére. A pénzügyi ösztönzés működött. – írja az origo.hu.

Az államilag támogatott vizsgálatra Glasgow-ban került sor. A kutatásba olyan dohányzó terhes nőket vontak be, akik szívesen leszoktak volna a dohányzásról, ám úgy érezték, hogy egyedül nem megy. A nőket két csoportba osztották: az egyik csoport szóbeli felvilágosítást illetve pszichés támogatást kapott a leszokáshoz, a másik csoportot viszont pénzzel ösztönözték.

A második csoportba tartozó nők 50 fontot kaptak, amikor jelentkeztek a programba, és további 50 fontot négy héttel később, amennyiben az eltelt időben nem gyújtottak rá. Száz font járt a harmadik hónap végén, a kilencedik hónap végén pedig további 200 font. Azt, hogy a nők a köztes időben rágyújtottak-e, légzésteszttel, valamint vizelet- és nyálvizsgálattal ellenőrizték.

A kutatás eredményei szerint a felvilágosítással, pszichés támogatással ellátott csoportban a résztvevők 9 százaléka nem gyújtott rá a várandósság alatt, a második csoportban viszont a nők 21 százaléka tette le a cigit. A kismamák egyébként nem készpénzt, hanem vásárlási utalványt kaptak, amelyet alkohol és cigaretta kivételével élelmiszerre, illetve babaholmikra költhettek.

 

Hozzászólások