Ahol se fogadott orvos, se hálapénz nincs

Angliában még azt is jelenteniük kell az orvosoknak és a nővéreknek, ha egy tábla csokit kapnak hálából a kismamától. Németországban az apák egy hónapig otthon lehetnek a szülést követően.

Miközben a magyar állam adókedvezménnyel igyekszik ösztönözni a házasságkötéseket és a gyermekvállalást, sok fiatal, aki az országot az eredeti cél szerint „csak” munkavállalás miatt hagyta el, kint házasodik meg és gyermeket is szül. Teljesen más rendszer fogadja őket Nagy-Britanniában és Németországban – ezt két győri származású fiatal anyától tudhatjuk meg, akik jelenleg kint élnek.

Angliában lazábban veszik a terhesgondozást, mint otthon; orvoshoz egyáltalán nem kellett járni” – elgondolkodtató kijelentéssel kezdi beszámolóját a Londonban élő fiatal édesanya, aki néhány hete szülte meg kisfiát. „Ultrahang a terhesség idején kettő volt, nekünk azért volt egy 3D-s felvételünk is, mert amikor hazalátogattunk, elmentünk egy ilyen vizsgálatra otthon. Visszatérve Angliára: orvos engem egyáltalán nem látott, sőt, a szüléskor is kizárólag nővér volt velem – összesen három –, doktor csak akkor jön, ha gond van vagy  komplikáció várható“.

Így fogadott orvosuk sincs a kismamáknak, s a magyar páciens esküszik arra, hogy ugyanazt az ellátást kapta, mint a brit anyuka. „Hálapénz sincs, nem is értik, miről beszélsz. Ha egy doboz csokit akarsz adni, azt is kötelesek írásos jegyzőkönyvbe venni.”

(Teljes cikk: kisalfold.hu)
Hozzászólások