Agyhalott asszony csecsemőjét segítették világra a Semmelweis Egyetemen

Mint az egyetem internetes oldalán, a http://semmelweis.hu oldalon olvasható, 2014 májusában egy 24 hetes magzattal várandós asszony került a Semmelweis Egyetemre helyszíni újraélesztést követően. A keringésleállás oka szívinfarktus volt, amelynek akut ellátása azonnal megtörtént. Bár az asszony kardiovaszkuláris állapotát sikerült stabilizálni, a keringésleállás okozta agyi károsodás visszafordíthatatlannak bizonyult.

A család egyetértésével ugyanakkor a gyermek megszületése érdekében speciális terápiával fenntartották a kismama életfunkcióit a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikáján.

A baba két és fél hónap után császármetszéssel jött világra egy kifejezetten erre az alkalomra felálló, különlegesen felkészült orvoscsapat segítségével. A baba 2300 gramm súllyal született, koraszülött, de állapota stabil.

A család több részletet nem kívánt nyilvánosságra hozni.

Az egyetem közleménye szerint az eset különlegességét orvosilag az adja, hogy a világon alig néhány hasonlóról számoltak be.

Az orvoscsoport vezetője, Gál János, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika igazgatója szerint az eset szakmailag különlegesen nagy sikernek számít, hiszen meg tudták óvni a kismamát és a magzatot a fertőzésektől, a magzat fejlődése megfelelő ütemben zajlott, és a kezelés során további komplikáció nem lépett fel.

 

 

 

(Forrás: MTI)


Hozzászólások