Hónapokig tévesen terhesnek diagnosztizáltak egy nőt

Kártérítési pert indíthat egy 36 éves nő amiatt, mert egy alföldi kórház októberben terhesnek diagnosztizálta, másfél hete azonban alhasi görcsökkel vitték kórházba, és kiderült, hogy nem terhes, írja a Bors.

A cibakházi Cs.-né Tündénél egy ultrahangvizsgálat után állapították meg október végén, hogy 16-17 hetes terhes. Decemberben ugyanennek a kórháznak a nőgyógyászatán egy másik orvos 20 hetes terhesnek látta.

A nő készült a babavárásra, megvette a kiságyat, a ruhákat, felkereste a védőnőt, és mivel a házuk még nem volt kész, át akartak költözni a párjával az édesanyjáékhoz, hogy megfelelő helyre kerüljön a baba.

A védőnő, aki rendszeresen ellenőrizte a hasa térfogatát, az egyik ilyen méréskor azt mondta, baj lehet a babával, mert kisebb lett a hasa, mint volt. A nő nem mert orvoshoz menni ezzel, de másfél hete magas lázzal, alhasi fájdalmakkal kórházba szállították.

Ott ugyanaz a doktornő vizsgálta, aki először megállapította nála a terhességet, és az újabb ultrahangvizsgálat után azzal vádolta, hogy megölte a babát, “mert ő nem tévedhetett, amikor az ultrahanggal vizsgált”. A nőt ezután egy nőgyógyászhoz vitték, aki megállapította, hogy az asszony életében nem szült, és a korábban kollégái által véleményezett terhesség minden valószínűség szerint diagnosztikus tévedés.

Sírtam, reszkettem, magamon kívül voltam… Közben pszichiáterhez fordultam. Teljesen kikészültem. Tudom, hogy csomók vannak a hasamban, lehet, hogy soha nem lehet gyerekem –mondta a nő a lapnak.

Ügyvédje szerint ez az ügy a diagnosztikus tévedés alapesete, ami megkérdőjelezi az orvosok elvárható gondosságát. Mint Ábrahám László mondta, a kórházat kártérítési felelősség terheli, ami akár a 4-6 millió forintot is elérheti. Mivel elismerték, hogy téves diagnózist állítottak fel, abban bíznak, hogy peren kívül meg tudnak egyezni.

 

 

(forrás:index.hu)

Hozzászólások