Mehetek napra gyógyszerszedés mellett?

Ha vízparti nyaralást tervezünk, kérdezzük meg kezelőorvosunkat vagy bőrgyógyászunkat, hogy az adott gyógyszer mellett lehet-e napozni.

Mit nevezünk mellékhatásnak?


A hormonális gyógyszereknek, éppúgy mint bármely másik készítménynek, lehetnek mellékhatásai. Erről akkor beszélhetünk, ha az adott bőrtünet a gyógyszer szedésével egyértelműen, egy időben vagy utána alakult ki, és az összefüggés bizonyítható. Megjelenhet a mellékhatás a gyógyszer bevételét követően 1-2 órán belül (azonnali reakció) vagy napokkal, hetekkel később is. 
Napjainkban folynak kutatások arra vonatkozóan, hogy miért alakul ki egyik embernél gyógyszerallergia, másiknál meg nem, a választ még nem tudjuk. Valószínűleg genetikailag kódolt, hogy eltérő szerekre eltérően reagálunk. Külön érdekesség hogy ez az egyedi reakciónk megváltozik fertőzések hatására pl. ha gyomorrontásunk vagy mandulagyulladásunk van.
Allergiáról akkor van szó, amikor a szervezet egy bizonyos molekulát specifikusan felismer, és arra allergiás reakcióval válaszol. 
Mivel a különféle hormonok a szervezetben normálisan is termelődnek valódi allergia ezekre a molekulákra irodalmi ritkaság. A bűnbak inkább a gyógyszer vivőanyaga, festékanyaga lehet. Allergiás betegségre kell gondolni csalánkiütés megjelenésekor, súlyosabb esetben a száj megduzzad, ödéma alakul ki.  Ilyenkor orvoshoz kell fordulni, és amíg nem tisztázódik a kóreredet a gyógyszer szedését abba kell hagyni!


6 tipp a fényvédelemre

1. Ne menjünk a napra 11 és 15h között. Ez különösen igaz a vízpartra, ahol az UV  sugarak felerősödnek a vízfelületről visszaverődve. 
2 .Nyári hónapokban is védjük bőrünket a ruházattal. Laza, hosszú ujjú vászoning a  hőérzet szempontjából is kedvezőbb mintha fedetlen karunkat érné a  tűző nap.  
3. Viseljünk napszemüveget. A szemet ért nagy mennyiségű UV sugárzás szürkehályogot okozhat. 
4. Használjunk fényvédőkrémet, különösen az arcra, kezekre, dekoltázsra. Kérjünk tanácsot bőrgyógyásztól a számunkra megfelelő faktorszám kiválasztásához és a helyes használathoz.
5. Vegyük figyelembe, hogy fürdőzés, úszás után a legtöbb fényvédőkrémet újra kell kenni.
6. Ismerjük meg bőrünket! Fontos hogy tisztában legyünk a bőrtípusunkkal, illetve legyünk azokkal a tényezőkkel, amelyek kölcsönhatásba lépve a napfénnyel, kóros reakciót válthatnak ki, például bizonyos gyógyszerek szedése.

Honnan tudom hogy fokozott a hajlamom pigmentációra?
Nincs általános szabály, de aki alap esetben sötét bőrű, sötét hajú, könnyen lebarnul, az hamarabb reagál pigment túltermeléssel hormonális hatás esetén is. Akiknél a napfény hatására az arcon szeplők jelentkeztek korábban, vagy a műtéti hegeik sötét pigmentációval gyógyultak, szintén legyenek óvatosak. 

A hormon tartalmú gyógyszerek mellett különösen figyeljünk az antibiotikumokra, ezek között számos olyan található ami UV fénnyel együtt komoly mellékhatásokhoz vezethet.

A hormonrendszert befolyásoló gyógyszerek szedése kapcsán kialakuló bőrtünetekről sokszor lehetetlen megmondani, hogy a gyógyszer váltja-e ki, vagy a hormonszint ingadozása.

 

Hozzászólások