Lombikprogram nyáron? Légy óvatos!

Ha a nyári hónapokra ütemezted a babaprojekt gyógyszeres rásegítését, vagy lombikprogramban veszel részt, cikkünkben elengedhetetlen információkra lelhetsz
A nyári bőrápolás, illetve napozás terén szinte sosem említjük meg a hormonok szerepét, pedig igen kényelmetlen meglepetéseket okozhatnak, ha nem tájékozódunk megfelelően. Szakértőnkkek, Dr. Szandányi Rékával, a Körúti Orvosi Centrum bőrgyógyászával jártunk körbe a témát.

Hormonok körforgása

Bizonyára ismerős a jelenség: ha közeledik a menzesz, bőrünk kevésbé egyenletes, több a pattanás – ez a progeszteron hormon magasabb szintének „köszönhető”. A havi vérzés elmúltával azonban a fenti tünetek elmúlnak, a bőr kisimul, ragyogóbb, egyenletesebb tónusúvá válik, amely az ösztrogénszint emelkedésével magyarázható. A pattanások, a rosaceas tünetek, a bőr pigmentációjában megfigyelt eltérések mind összefüggést mutatnak hormonális változásokkal. Szervezetünkön tehát a külső jelekből is következtethetünk a hormonok keringőjére.
A nemi hormonok és a termelődésüket szabályozó egyéb molekulák normál körülmények között is hatással vannak bőrünkre. Feladatuk a belső egyensúly fenntartása, a sejtek közötti kommunikáció biztosítása. Segít megérteni a folyamatok lényegét, ha ismerjük az ösztrogén normális hatását a bőrre: ez a hormon befolyásolja a hámsejtek életciklusát, a pigmentációt, a faggyúmirigy működést és a kollagén termelődést, azaz igen nagy hatással bír a bőr állapotára.
„Ha valakinél a babaprojekt elakad és emiatt hormonkezelésben részesül, a lehetséges mellékhatások között a bőrön megfigyelhető elváltozásokat is meg kell említeni – véli Dr. Szandányi Réka, bőrgyógyász. – Amikor gyógyszerrel befolyásolják a hormonrendszert, testünk hormonális egyensúlya felborul. Erre mindenki reagál – ki érzékenyebben, ki kevésbé”. Elsősorban az ösztrogén tartalmú gyógyszerekre kell odafigyelni. Ilyen esetben ugyanis megváltozik a bőr minősége, mely az eltérő kollagéntermeléssel magyarázható. Kialakulhat bőrzsírosodás és pattanás azoknál is, akiknek korábban nem volt problémás a bőrük az eltérő faggyúmirigy működés következtében.

Mire figyelj a nyári hormonkezelés során?
A mesterséges megtermékenyítés procedúrája során több hormonális változás is bekövetkezik a szervezetben, mivel ezekben az esetekben gyógyszeresen stimulálják a peteérést. A legjobb, ha felkészülten vágunk bele egy esetleges kezelésbe: mindig olvassuk el a gyógyszerek tájékoztatóját, keressünk információt az adott szer fényérzékenyítő hatásáról.
Ha tengerparti nyaralást tervezünk, kérdezzük meg a kezelőorvost vagy a bőrgyógyászt, hogy az adott gyógyszer mellett lehet-e napozni.
Általánosságban elmondható, hogy hormonkezelés alatt a napozás nem javasolt, magas faktorú fényvédőkrémmel kell védeni a bőrt, még a mindennapos UV ártalmaktól is. Ha a jól megérdemelt pihenést, nyaralást mégis napfényes helyen töltjük, fokozottan tartsuk fejben a fényvédelem alapszabályait.

Mit tegyünk, ha a gyógyszer szedése mellett bőrkiütést veszünk észre?
Legjobb bőrgyógyászhoz fordulni, különösen akkor, ha új gyógyszert kaptunk a tünet kialakulása előtt. Ha arra gondolunk, hogy a panaszok összefüggésben lehetnek gyógyszerekkel, mielőtt felkeressük az orvost gondoljuk végig: napra pontosan mikor kezdtük el a szedést, és mikor jelentkeztek a tünetek. Ha több gyógyszer is beállításra került, mindegyikről tudni kell, pontosan mióta szedjük. Korábbi orvosi dokumentációkat vigyük el magunkkal.
Mit tegyünk, ha mégis leégtünk a napon?
A napégés tünetei sokszor csak a napozás után órákkal mutatkoznak. Tulajdonképpen ilyen esetben enyhébb-súlyosabb bőrgyulladás alakul ki. Ha a kipirosodás és a fájdalom nem súlyos, elegendő a bőr hidratálása, hűsítése krémekkel. Számos speciálisan erre a célra kifejlesztett készítmény kapható. Ha a fájdalom nagyon erős ún. nem-szteroid gyulladáscsökkentő-fájdalomcsillapító gyógyszerrel lehet csillapítani. Kérhetünk bőrgyógyászati tanácsot, de a gyógyszertárban is felvilágosítást adnak a vény nélkül kapható készítményekről.
Amennyiben hólyagok jelennek meg, pláne kiterjedten, nagyobb bőrfelszínen mindenképpen keressünk fel bőrgyógyászt. Napégés után több hétig kerüljük a napot, hogy biztosítsuk a bőr megfelelő regenerációját.

Tünetek, amelyekre figyelni kell

Pigmentfoltok
A női nemi hormonok hatást gyakorolnak a pigmenteloszlásra. A gyógyszeres kezelés kapcsán világosbarna árnyalatú pigmentfolt jelenhet meg az arcon, ez az ún. melasma. Komoly esztétikai problémát jelenthet, mivel jól látható helyen van. Eleinte halványbarna színű, ám UV fény hatására egyre sötétebbé válik. Általában a homlokon, orcán, vagy a száj körül jelenik meg. Sajnos nagyon nehezen kezelhető ez a kellemetlen állapot. A bőrgyógyász által felírt halványító krémekkel lehet próbálkozni, kis szerencsével ettől elhalványodik. Különböző típusú lézeres kezelés is alkalmazható, de a hatás itt sem garantált.
Éppen a nehéz kezelés miatt érdemes fokozott figyelmet szentelni a megelőzésre. Hormon tartalmú gyógyszer szedésekor az egyetlen hatásos védekezés a magas faktorú fényvédőkrém használata. Megfigyelések szerint a már kialakult melasma is elhalványodik a hatékony UV fényvédelem mellett. Ez az arcon minden esetben 50+ fényvédő faktort jelent, amelyet naponta kell alkalmazni. Érdemes minden reggel bekenni az arcot, akkor is, ha nem tervezünk kimondottan napos programot, csak pár percet sétálunk az utcán – figyelmeztet Szandányi doktornő. Az alapos napvédelem télen, nyáron egyaránt ajánlott. A kozmetikumok ma már gyakran tartalmaznak fényvédőt, például a nappali krémek, alapozók. Ezek azonban legtöbbször mindössze 12-20 faktorosak, nem elégséges azoknál, akiknek fokozott hajlamuk van a pigmentképzésre.
Pöttyök, puklik, pattanások
A különböző mellékhatások között a bőr felszínén megjelenő ilyen-olyan kiütések is szót érdemelnek. A vöröses, duzzadt csomók (erythema nodosum) bőr mélyebb rétegeinek a gyulladását jelzi, mely gyakran mutat összefüggést hormonális gyógyszerekkel. Általában a lábszáron alakul ki, és sajnos fájdalmas lehet. Minden esetben forduljunk orvoshoz, még kezelés esetén is több hétig eltart.
Ezen kívül a pattanás-szerű kiütések megjelenése sem ritkaság. A jelenség a hormon tartalmú gyógyszerek szedésével egyértelműen összefügg. A szőrtüszőknél alakulnak ki szabad szemmel valóban pattanásnak tűnő kiütések. Bőrgyógyászati kezelése lehetséges. Amennyiben a kiütések jól reagálnak a terápiára, nem feltétlen kell a gyógyszer szedését abbahagyni. Fontos tudni, hogy a korábban már meglévő pattanások is általában kimondott rosszabbodást mutatnak a hormonkezelés hatására.
Fényérzékenységi reakciók
A hormonális gyógyszerek fokozhatják a bőr fényérzékenységét, ilyenkor előfordul, hogy kevés napfény hatására is súlyos napégés keletkezik. Másik lehetséges mellékhatás, hogy a gyógyszer az UV fény hatására allergénné válik, és ún. fény-allergiás reakciót vált ki. Szerencsére ritka. A folyamat bonyolult, sokszor nehezen bizonyítható. Bórgyógyászati-allergológiai vizsgálatot igényel.
További információ: Körúti Orvosi Centrum www.korutiorvosicentrum.hu
Hozzászólások