Wellness és lombik egy helyen: Karlovy Vary

A cseh fürdőváros vendégei itt egybeköthetik a pihenést a lombikprogrammal, mely akár petesejtdonációval is lehetséges.

A vizek városa
Karlovy Vary, német nevén Karlsbad, több mint 300 gyógyvízforrással büszkélkedhet. A Teplá-folyó völgyében fekvő fürdőváros különleges atmoszférája már az első percben megérinti a látogatót. A század elején épült fürdők nagy része ma is működik, némelyikben hangversenyeket is adnak, így kulturális élményekben is részesülhetünk. A városka központjában egymást érik a szebbnél szebb szecessziós, barokk vagy épp art nouveau stílusban épült szállodák és gyógyfürdő-épületek, így mintha időutazásban lenne részünk.
A többszáz éves recept
Az itt tapasztalt nyugalom, a hatékony gyógyvízkúra, a múltat idéző életmód testet, lelket egyaránt gyógyít. A régóta sikerrel alkalmazott Karlovy Vary-i kezelések holisztikusak, így komplex felüdülést kínálnak. A látványos eredmények egyik titka, hogy itt gyógykezelések, fürdőlátogatások, masszázsok között a páciensek hosszú sétákat tesznek, lelküket is feltöltik. A város jellegzetes kolonnádjai, azaz oszlopcsarnokai kifejezetten a zavartalan sétálgatást szolgálják. Az 1800-as évek végén kialakított fedett sétaútvonalak alatt, az itt pihenő úri népek, az esőtől, naptól védve fogyaszthatták levegőzés közben a kutak gyógyvizét.
Klinikák a város szélén
A város bővelkedik a különböző orvosi szolgáltatásokban, ami nem csoda. Számos intézet, szakorvosi csoport helyezte ide impozáns rendelőjét, hogy a páciensek igényeit kielégítse. A csodás környezet, a termálvíz-kúrák lehetősége adott, természetesen a szolgáltatások tárháza is végtelen. Arra viszont talán kevesen tippelnének, hogy több, itt működő intézetben a meddőségi gondokkal küzdő párokra specializálódtak. Ha valakinek a pénztárcája engedi, a reprodukciós eljárások teljes tárházából válogathat. Az intézetek szolgáltatásai között szerepel többek között inszemináció, mesterséges megtermékenyítés, sőt még petesejtdonáció is, amelyet a cseh törvények – ellentétben a magyar szabályozással – üzleti alapon is legálisan engedélyeznek. Ha tehát valaki donorral érkezik az intézménybe, a levett petesejtet megtermékenyítik a férj spermiumaival, és beültetik a befogadó nő méhébe. A páciensek a világ minden tájáról érkeznek a cseh klinikákra, de főleg Oroszországból. Karlovy Varyban sétálva senkinek nem kerülheti el a figyelmét, hogy a feliratok, hirdetőtáblák, a cseh és a német nyelv mellett oroszul is informálnak. Ez nem véletlen, hisz a szállodák, fürdők nagy része ma már orosz tulajdonban van. Karlovy Vary tehát a lehetőségek és az orvoslás egyik európai fellegvára, de ha turistaként járunk arra, akkor is csodákban lehet részünk.
További infó:
http://www.ivf-institut.cz/
http://www.pronatalspa.cz/index-en.php

Hozzászólások