Mit nevezünk inszeminációnak?

És milyen esetekben érdemes ezt a módszert választani? 

Mikor kerül sor inszeminációra?

„A legtöbb párnak ez az első lépés a termékenységüket elősegítendő eljárások útján, mivel ez a módszer kíméletesebb mint a többi asszisztált reprodukciós technológia” – mondja Dr. Bernard Artúr, a Kaáli Intézet tudományos igazgatója. Az ismeretlen eredetű termékenységi problémával küzdő párok általában kedvezőbb eredményeket érnek el intrauterin inszeminációs (röviden: IUI) eljárással, mint pusztán gyógyszerek szedésével. Az eljárás lehetővé teszi, hogy a megtermékenyítés természetes módon a testen belül menjen végbe. 

Az inszemináció, azaz a mesterséges ondóbevitel főként alacsony spermiumszám, illetve a hímivarsejtek elégtelen mozgékonysága esetén segíthet a terhesség létrejöttében. Megoldást jelenthet továbbá olyan esetekben is, amikor nem megfelelő minőségű vagy mennyiségű a méhszájat kitöltő nyák, vagy spermiumellenes ellenanyag van a nyákban (ezek ugyanis meggátolják a spermiumok méhbe jutását). Olyan esetekben is inszemináció javasolt, ha a teljes körű kivizsgálás után ismeretlen eredetű meddőségről állít fel az orvos diagnózist.

Az eljárás folyamata
Az esélyek növelése érdekében a szakorvosok általában peteérést stimuláló gyógyszereket írnak fel a páciensnek, így a petefészkeket több megtermékenyítendő petesejt termelésére serkentik. (Normál esetben általában csak egy petesejt érik meg ciklusonként.) A kezelőorvos ultrahangos vizsgálatokon követi nyomon a tüszőérés folyamatát, hogy az ovuláció várható időpontját pontosan meghatározhassa, hogy ily módon kiírhassa az inszeminálás legmegfelelőbb időpontját. Amikor a tüszők elérik a megfelelő nagyságot, egy jól időzített injekcióval „beprogramozzák” a tüszőrepedés időpontját, ugyanis a peteérés az injekció hatására pontosan 36 órával később következik be. Ekkor a férfi partner spermamintát ad le, amelyet „átmosnak”: a folyamat alatt a legegészségesebb spermiumokat kis mennyiségű folyadékba sűrítik. Ezek után egy katéter segítségével az orvos feljuttatja a folyadékot a méhbe. Két hét múlva lehet terhességi tesztet végezni.

Sikerarány
A termékenységi probléma okától függően a legtöbb nő 3-6 inszeminációs (IUI) cikluson megy keresztül, mire létrejön a várva várt másállapot. Amennyiben 6 inszemináció nem hoz eredményt, következő lépésként lombikprogram javasolt. A legtöbb párnak IUI-ciklusonként 15-20% esélye van a sikeres fogamzáshoz. Az ikerterhesség esélye az átlagosnál nagyobb, körülbelül  5-10%.

A cikk teljes terjedelmében a HelloBaby! magazin 2011 január-februári számában jelent meg.

Hozzászólások