Bach-virágterápiával a fogamzásért

Ha meddőségednek nincs szervi oka, elképzelhető, hogy stressz, párkapcsolati nehézség vagy egyéb lelki ok áll a háttérben.
A Bach-virágterápia segítségedre lehet – a virágeszenciák javítanak a kedélyállapotodon, támogatják szervezeted öngyógyító mechanizmusait, és növelik a belső lelki erődet!

A funkcionális meddőség (vagyis amikor nincs szervi probléma) egyes kutatók szerint egy természetes válaszreakció, amely meggátolja a teherbeesést, ha a környezeti vagy pszichikai feltételek nem a legmegfelelőbbek. Mik is ezek? – Krónikus stressz, szorongásos állapotok, depresszió – sorolja Schilling Krisztina, Bach-virágtanácsadó, aki azt is hozzáteszi, hogy ezek háttérben például gyermekkori lelki traumák, szexuális zaklatás, érzelmileg hideg szülő-gyermek kapcsolat, stressz, gyász, gyermek utáni túlzott vágy, párkapcsolati nehézségek, szexualitással, nemi identitással kapcsolatos problémák, tudatalatti félelmek állhatnak. Ezek mind-mind gátolhatják a fogamzást, ráadásul ilyenkor gyakran az orvosi kezelés is hatástalan. 
A negatív lelki állapotok egyébként nem csak okai, hanem következményei is lehetnek a meddőségnek. A hónapról hónapra ébredő remény, majd a kudarc szintén szorongást, önbizalomhiányt, haragot, bűntudatot, depressziót, párkapcsolati problémákat válthat ki. Az ördögi kört a lelki problémák felderítése és kezelése oldhatja fel, ebben nagy segítség lehet egy holisztikus gyógymód, a Bach-virágterápia.

Virágeszenciák az öngyógyításért
A Bach-eszenciák rendszerének kidolgozása Dr. Edward Bach, angol orvos, bakteriológus, homeopata nevéhez fűződik, akinek figyelme az 1930-as években fordult a növények, virágok felé. Szerinte minden fizikai tünet, testi betegség hátterében a lelki harmónia felborulása áll, ami akadályozza a szervezet kiegyensúlyozott működését. Kutatásai során rájött, hogy a magas rezgésű növények – energiarendszerünkön keresztül hatva – képesek harmonizálni a negatív érzelmi állapotokat, és így enyhíteni a belső konfliktusok testi kivetüléseit is. 38 eszenciát készített természetes eljárással, amelyek mindegyike más-más negatív lelkiállapothoz kapcsolódik, mint például: félelem, szorongás, reménytelenség, harag, bűntudat, önbizalomhiány, türelmetlenség, stb.

Az eszencia, a virágokban rejlő belső információval, finom energia felhasználásával szelíd módon oldják a zavaró lelki- és kedélyállapotokat, beindítják és segítik a szervezet öngyógyító mechanizmusait, növelik a belső lelki erőt, támogatják a személyiségfejlődést – foglalja össze Krisztina.
Tudatosítás, elfogadás, oldás – szakértő segítségével   
Ha pillanatnyi hangulatunkon szeretnénk javítani – szélsőséges érzelmi reakciók esetén –, azonnali segítségként választhatjuk az 5 eszencia kombinációjából álló Rescue keveréket. Enyhébb esetekben, ha ismerjük a virágokat, önállóan is választhatunk közülük, a nagyobb patikákban pedig be is szerezhetjük az eszenciákat. Régóta fennálló lelki diszharmónia esetén célszerű egy tapasztalt, szakképzett Bach-virágtanácsadó segítségét kérni. – A tanácsadás egy kellemes, nyugodt környezetben zajló, kötetlen beszélgetés. Ha kell, irányított kérdések segítik a valódi probléma feltárását, mert az a cél, hogy a páciens saját maga fogalmazza meg a gondjait, érzéseit! Csak így van esély azok feldolgozására, elengedésére! A tanácsadó kívülről nézi a problémát, így segíthet a tisztánlátásban, új szempontok, célok megfogalmazásában. Végigkíséri a gyógyulási folyamatot, amely során lehetőség nyílik például a meddőség hátterében meghúzódó érzelmi problémák felszínre hozására, tudatosítására, elfogadására és oldására! 
– A cseppek folyamatos szedése és a rendszeres beszélgetések hozzásegítik a pácienst önmaga jobb megismeréséhez, elfogadásához és szeretetéhez. A lelki méregtelenítés során az energetikai blokkok is oldódnak, lehetővé téve a testben az energia zavartalan áramlását, a szervezet harmonikus működését.

Hogyan és meddig kell szedni a cseppeket?
A Bach-virágeszenciák nem mérgezőek, nem allergizálnak, és nincsenek mellékhatásaik, jól kombinálható a hagyományos orvosi és egyéb természetgyógyászati módszerekkel is. A maximum 7 féle virágból elkészített keverékből napi 4×4 cseppet kell a szájba cseppenteni (a 30 ml-es üveg így 4-5 hétig elég), de akut helyzetekben lehet gyakrabban is. 
– A probléma fennállásának idejétől és a páciens hozzáállásától, nyitottságától is függ, meddig kell szedni a keveréket – szögezi le a virágtanácsadó. – Enyhébb esetben, akut érzelmi zavar esetén elég lehet néhány nap/hét, amíg megszűnik a negatív érzelmi állapot. Krónikus állapotoknál, régebb óta meglévő, mélyebben gyökerező lelki diszharmóniánál a kezelés hosszabb ideig is eltarthat, és több konzultáció is szükséges lehet. 
Virágok a lélek és a teherbe esés szolgálatában
A Bach-virágterápia nem a fizikai tünetekből indul ki, ezért nem lehet egy konkrét keveréket készíteni a meddőség lelki okainak megszüntetésére. Mindig az adott személy érzelmi állapotától függ, melyik virágeszenciákat választjuk – mondja Schilling Krisztina.

Íme, néhány „segítő-virág”!
AGRYMONY (APRÓBOJTORJÁN): „Az őszinteség virága.”
Akkor van rá szükség, ha a páciens nem vállalja fel problémáit sem a külvilág, sem önmaga előtt. Belső nyugtalanságát a vidámság és a gondtalanság álarca mögé rejti, kerüli az egyedüllétet, társaságba, tennivalókba menekül. 
ASPEN (REZGŐNYÁR): „A sejtelem virága.” 
Szorongásos állapotot, tudatalatti félelmet, megmagyarázhatatlan rossz előérzetet old, és segít az általános veszélyérzet csökkentésében is (például megerőszakolt, bántalmazott nők esetében).
CRAB APPLE (VADALMA): „A megtisztulás virága.” 
Ha a páciens bűnösnek, tisztátalannak érzi magát, undorodik a szexuális élettől (például erőszak, bántalmazás miatt), vagy nem tudja elfogadni önmagát, női minőségét, külsejét, erre a rezgésre van szüksége. Segíti az önelfogadást és a testi-lelki megtisztulást.
LARCH (VÖRÖSFENYŐ): „Az önbizalom virága.” 
Kisebbrendűségi komplexus, önbizalomhiány és kudarctól való félelem esetén ajánlott a túlzott önkritikát gyakorló nőknek, akik értéktelennek tartják magukat, és úgy érzik, alkalmatlanok az anyai szerepre. A Vörösfenyő rezgése segíti, hogy felismerjék saját értékeiket, és megtanuljanak bízni önmagukban.
MIMULUS (BOHÓCVIRÁG): „A bátorság virága.” 
Kudarctól, teherbeeséstől, betegségektől, fejlődési rendellenességektől, szüléstől, fájdalomtól a szülői felelősségvállalástól való félelem esetén a Bohócvirág cseppjeire van szükség. 
OLIVE (OLAJFA): „A megújulás virága.”
Erre a kivonatra energiahiányos, testileg, lelkileg, szellemileg kimerült állapotban van szükség, amikor az ivarsejtek termelődése, érése és a szexuális élet zavart szenvedhet.
PINE (ERDEI FENYŐ): „Az önbecsülés virága.” 
Bűntudat esetén segít, ha a páciens állandóan önmagát hibáztatja mások hibája miatt is. Mindezt a sikertelen próbálkozások is előidézhetik, de például az erőszaknak, bántalmazásnak kitett nők is gyakran érzik úgy, ők a hibásak azért, ami velük történt. 
STAR OF BETHLEHEM (ERNYŐS MADÁRTEJ): „A vigasz virága.” 
Régen vagy a közelmúltban történt testi, lelki vagy szellemi sokkok – például gyász, gyermek- vagy felnőttkorban átélt érzelmi és fizikai traumák, erőszak, bántalmazás, negatív szexuális élmény, szakítás, korábbi terhesség megszakadása – utóhatásainak oldására javasolt.    
SWEET CHESTNUT (SZELÍDGESZTENYE): „A megváltás virága.”               
A depresszió legmélyebb fokát – amikor nem látjuk a kiutat – oldja. Tartós depressziós állapotban a szervezet hormonális úton gátolja a teherbeesést. A szelídgesztenye rezgése segít átbillenni a mélyponton, és felszabadítja a rejtett belső energiákat. 
WHITE CHESTNUT (FEHÉRVIRÁGÚ VADGESZTENYE):  „A gondolkodás virága.” 
A gyermektervezéssel kapcsolatos visszatérő, kényszeres, negatív gondolatoktól segít megszabadulni.

Hozzászólások