Van remény!

A rákos megbetegedések ma már nem jelentik feltétlenül a családalapításról való lemondást

A férfiak körében leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés a hererák. Legtermékenyebb éveik során, 15-45 éves koruk között érinti az erősebbik nemet ez az agresszív megbetegedés, mely nem okoz ugyan terméketlenséget, kezelése viszont annál inkább. Egyes rákellenes készítményektől a betegek sajnálatos módon végérvényesen sterillé válhatnak. A kezelés előtt álló férfiak csak akkor lehetnek biztosak a dolgukban, ha – a szakorvosok javaslatára- minél több spermiumot lefagyasztatnak.
Ami a nőket illeti, a sugárterápia és a kemoterápia mellékhatásaként az idejekorán jelentkező menopauza akadályozhatja a fogamzást. Petefészekszövet- és petesejt-lefagyasztással ugyanakkor a későbbi terhesség nagyobb eséllyel jöhet létre.
Mi a teendő? Kemoterápiás kezelés előtt feltétlenül szükséges tájékoztatnunk a kezelőorvost családalapító terveinkről, hogy ennek megfelelő kezelésben részesülhessünk. Az embrió-, petesejt-, petefészekszövet- és spermafagyasztás mind esélyt adhatnak arra, hogy a daganatos megbetegedésben szenvedő páciensek a jövőben családot alapíthassanak.

 
Hozzászólások