Omega-3: az agy tápláléka

Babatervezés idején ne essünk abba a hibába, hogy a pluszkilóktól való félelmünkben rá sem nézünk a zsíros ételekre. Az omega-3 zsírsavakhoz tartozik a DHA és az EPA, melyekre agyunknak nagy szüksége van: ez a zsírfajta az információ áramlásában kulcsfontosságú szerepet tölt be, minden tettünkre hatással van. Számos jótékony hatásuk mellett fontos szerepet játszanak az agy által előállított szerotonin nevű kémiai anyag létrejöttében is.

Ennek alacsony szintje összefüggésben áll a depresszió összes fajtájával, vagyis ,akik kevés omega-3 tartalmú ételeket fogyasztanak, magasabb arányban esnek depresszióba. A legtöbb EPA és DHA a hideg vízben élő, zsíros halak olajában (lazac, makréla, tonhal, szardínia, hering), valamint a lenmagolajban található, ám a legtöbb ember ezekből nem fogyaszt eleget, így az orvosok javaslatára fogyasszunk omega-3 zsírsavat tartalmazó étrend-kiegészítő készítményt.

A halolajak magas higanytartalma miatt érdemesebb a tengeri algából kinyert készítmények közül választani. A gyermektervezés előtt álló nőknek ajánlatos naponta minimum 400 mg, tengeri algából kinyert DHA étrend-kiegészítőt fogyasztaniuk. Ha kapszulás vitaminpótlás mellett döntöttél, a pirulák beszedése előtt feltétlenül konzultálj az orvosoddal.

 

(HelloBaby 2010. november-december, fotó: Pinterest)
Hozzászólások