5 tévhit az örökbefogadásról

Az adoptálás tabutéma, tévhitek tucatja fűződik hozzá. Kevesen tudják, hogy nem csak házaspárok fogadhatnak örökbe, és nem csak beteg gyerkőcök várnak arra, hogy valaki hazavigye őket.

 

1. Az örökbefogadásért külön juttatások járnak

Az örökbefogadás életre szóló döntés, és az örökbefogadók ugyanazokat a támogatásokat kapják az államtól, mint a vér szerinti gyermeket nevelő szülők. Ezzel szemben a nevelőszülő állami gondozott gyermeket láthat el, amiért valóban pénz jár, de a szülői jogok a vér szerinti szülőket illetik.

2.Adoptálás=gyermekválasztás

Az örökbefogadásra várók sokszor megalázónak tartják a vizsgálatokat, tanfolyamokat, amelyeken kötelezően keresztül kell menniük: környezettanulmány, jövedelem- és orvosi igazolás, egészségügyi, testi-lelki alkalmasság… A szakemberek szerint az aprólékos procedúra azért is fontos, mert nem gyermekválasztásról van szó, hanem a gyermek számára választják ki a legmegfelelőbb örökbefogadó szülőt az örökbefogadás sikeressége érdekében.

3. Csak házaspárok fogadhatnak örökbe

Míg a civil szervezeteknél alapfeltétel a házasság, addig a jogszabályok alapján egyedülállók is kaphatnak örökbefogadásra való alkalmasságról szóló határozatot. Ők az örökbefogadásokat létrehozó állami szerveknél (megyei TEGYESZ-ek) nyilvántartásba kerülnek, de a házaspárokhoz képest valamivel hátrányosabb helyzetben vannak (szintén az örökbe fogadható gyerekek érdekében). Az ilyen örökbefogadások esetén az örökbefogadó szülő élettársa házasságkötésüket követően új eljárásban közös gyermekké fogadhatja párja gyermekét.

4. Rengeteg gyermek vár új szülőkre

Sok gyerek nevelkedik állami gondozásban, mégsem mindegyikük fogadható örökbe – róluk nem mondtak (még) le a törvényes szülők és tartják velük a kapcsolatot. Ilyenkor a rendszeres elsődleges célja a saját, vér szerinti családba integrálás.

5. Csak beteg gyereket lehet adoptálni

Titkos örökbefogadásnál nem ismert a vérszerinti szülők egészségügyi háttere, ám az örökbefogadó szülőknek lehetőségük van a TEGYESZ munkatársától felvilágosítást kérni a gyermekről, szülőkről, valamint találkozhatnak is a gyerkőccel. Minden örökbefogadó maga dönti el, vajon el tudna-e fogadni kisebb-nagyobb betegségeket, vagy csak teljesen egészséges csemetét vállalna.

(HelloBaby 2013. május-június)
Hozzászólások