Tudj meg többet az endometriózisról! – programajánló és videó

Az endometriózis nők millióit érinti, mégis keveset tudunk róla. Egy olyan komplex, ösztrogénfüggő, autoimmun nőgyógyászati kórképről van szó, amellyel nagyon is foglalkoznunk kell, mert sok esetben ez állhat a meddőségi panaszok mögött.

Mi a betegség lényege?

A betegség lényege, hogy a méhnyálkahártya nem csupán a méh belső falát borítja, hanem a szervezetben máshol is megjelenik (méh külső fala, petefészkek, méhtartó szalagok, húgyhólyag, belek stb). Az eltévedt szövetek azonban máshol is ugyanúgy viselkednek, mint a méhben: minden ciklusban megvastagszanak, sőt véreznek is. Mivel azonban az említett helyekről a vér nem tud kiürülni, gyulladások és összenövések keletkeznek. A jelenség heves fájdalommal, görcsökkel jár, akadályozza a fogamzást, és a klimax beköszöntéig kellemetlen tüneteket okoz.

Mitől alakulhat ki?

Az endometriózis 95 %-ban a reproduktív korú nők betegsége. Kialakulását többféle módon is magyarázzák. Az egyik elmélet szerint az oka a retrográd menstruáció (amikor a menses során a vér nem csak a külvilág felé ürül, hanem a petevezetőkön át a hasüregbe is eljut). Más szemlélet szerint aktiválhatják gyógyszeres kezelések, vagy gyógynövények folyamatos és indokolatlan fogyasztása, a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozási szokások, alhasi trauma (extrém mozgások vagy baleset, műtét által kiváltott hasi stressz). Sokszor szülés, császármetszés vagy vetélés után is kialakulhat.

Mit tehetünk ellene?

Most egy olyan rendezvényre hívjuk fel a figyelmedet, mely arra hivatott, hogy a lehető legtöbb nőhöz elvigye az endometriózis hírét és lehetséges kezelési megoldásait. Az Endomárcius 2014 elnevezésű programon minden hasznos tudnivaló elhangzik majd, mellyel felvehetjük a harcot a betegség ellen.

További információ: www.endomarcius.hu

NÉZD MEG EGY NEMZETKÖZI NŐI FELMÉRÉS EREDMÉNYEIT AZ ENDOMETRIÓZISRÓL:

Hozzászólások