Adj időt magadnak!

Előfordulhat, hogy a fogamzásgátló letétele után nem áll rögtön helyre a ciklus. A tisztulás ideje egyénenként változik, de ha a türelmünk fogytán van, kérjünk tanácsot a szakembertől!

 

 

 

 

 

A családtervezésnek léteznek mesterséges és természetes eszközei. Az “önmegfigyelés” módszerével ellentétben a mesterséges módszerek beavatkoznak a természetes működésbe, gátolják a fogamzást vagy megakadályozzák a már megtermékenyült petesejt beágyazódását. A hormonális fogamzásgátló tabletta mesterséges módszer összetett hatásmechanizmussal, mellyel érdemes tisztában lenni, ha választ akarunk a kérdésekre: mi várható, ha letesszük a gyógyszert? Mikor áll vissza a ciklus?

Hormonokkal zsúfolva

A rendszeresen, szájon át szedhető tabletták ösztrogént és gesztagént (mesterségesen előállított progeszteron) tartalmaznak. A monofázisú készítményekben a két hormon mennyisége azonos, és nem váltakozik a “ciklus” során (ez esetben nem beszélhetünk ciklusról, mert beavatkozunk a természetes folyamatokba), míg a többfázisú tablettákban változik a két hormon dózisa. A kombinált tablettákon kívül létezik csak gesztagén tartalmú, rendszeresen, szájon át szedendő fogamzásgátló, amely megakadályozza a méhszáj kinyílását, sűrűn tartja a nyákot, így hímivarsejtek nem tudnak feljutni a méhbe.

Így működik a tabletta

A kombinált fogamzásgátlók több módon akadályozzák meg a terhességet. Hogy a felsoroltak közül kinél melyikről van szó, nem lehet megmondani. A tabletták elsősorban a petefészekre hatnak, megakadályozva a petesejtek érését, kiszabadulását. Tudni kell, hogy bármilyen tablettáról is legyen szó, alaptevékenység mindig van és lesz a petefészkekben! Másik hatásuk, hogy besűrítik a méhnyakban termelődő nyákot, így a hímivarsejtek egyáltalán nem, vagy csak nehezen tudnak feljutni.

A tabletták felgyorsítják a petevezetékek perisztaltikus mozgását. A perisztaltika segíti a haladásban a már megtermékenyült petesejtet a petefészektől a méh felé. Ha tehát a tabletta szedése ellenére mégis kiszabadult egy petesejt, a spermium is feljutott és létrejött a megtermékenyülés, a petesejt sokkal korábban éri el a méh területét és nem tud beágyazódni. Normális esetben kb. 1 hét telik el a fogamzás és beágyazódás között. Ha tehát gyorsabb mozgás miatt előbb érkezik meg a zigóta, pusztulásra van ítélve. A fogamzásgátló hatására elvékonyodik a méhnyálkahártya, így a megtermékenyült petesejt nem tud beágyazódni.

A test emlékszik

Mi történik, ha elhagyjuk a tablettát, mert gyermeket szeretnénk? Fontos tudni, hogy a gyógyszerszedés előtt rendszeres ciklusaink voltak-e? Rendszeres, ha minden alkalommal van ovuláció és nyák, ha a ciklusok hossza 21-36 nap, és a sárgatest-fázis 12-16 napos. Sajnos azonban sokszor éppen azért írják fel a fogamzásgátlót, hogy “beállítsák” a ciklust, holott több évig is eltarthat, míg rendszeressé válik. Ha a tablettaszedés előtt rendszeres volt a vérzés, van remény, hogy újra be tud állni. Azt is figyelembe kell venni, hogy a zsírsejtek képesek elraktározni a hormonokat. A tabletta letétele után előfordulhat, hogy a saját mellé a zsírsejtek is kibocsájtják a hormont, a többlet miatt pedig esetleg nem jön meg a várt időpontban a vérzés. A ciklus be- illetve visszaállítását, a tabletta szedésének idejénél sokkal inkább befolyásolja, hogy korábban rendszeres volt-e.

Meddig tisztul a szervezet?

A tabletta letétele után sokam a tisztulásra várnak, ám egyénenként változik, hogy ez mikor következik be. Siettetni nem lehet, bár egy pár napos böjt, tisztítókúra nem csak fizikálisan újít meg, de segít, hogy lelkileg is rákészüljünk a tabletta nélküli életre. Ha egy bizonyos idő után még nem állt vissza a rend, és úgy érezzük, hogy a szakértő véleménye megnyugtató lenne, érdemes felkeresni egy termékenységmenedzsert vagy nőgyógyászt, aki ultrahangos vizsgálattal megnézi a méhet és a petefészkek, petesejtek állapotát. Adjuk meg testünknek az időt, hogy “magára találjon” és magunknak a kellő figyelmet ahhoz, hogy az eljövendő új élethelyzetre -az anyaságra, a szülővé válásra- rá tudjunk hangolódni!

 

(HelloBaby! 2010.november-december)
Hozzászólások