Ringjon a csípő!

A kismama-hastánc nemcsak jótékony hatású mozgásforma, hanem ráhangolódás a másállapotra és felkészülés a szülésre. Az orientális mozdulatok összehangolnak születendő gyermekünkkel, így akár már a szülés előtt megismerjük őt.

Három évig kezeltek menstruációs zavarokkal és meddőséggel, senki nem tudta, mi bajom van, én viszont nagyon vágytam a babára. Egyszer csak betelt a pohár! Kezdi saját történetével Ordódy Luca hastáncoktató, akit az intuíciója vezérelt a hastánc irányába. Egyetlen hónap alatt helyrebillent a teste, lelke, szelleme, fél év után pedig már spirituális témájú koreográfiákat adott elő, és lassan saját órái is lehettek. Egyre több kismama kereste fel, hogy szeretnének nála táncolni, amit ő jelzésnek vett és láss csodát: az anyukákkal együtt az ő kismamasága is megérkezett. Lucát a keleti tánc jótékony hatásairól kérdeztük.

Félúton a jóga és a hastánc között

Azzal kezdi, hogy a medence és a has izmainak tudatos használata, valamint a hasi légzés tudatos alkalmazása miatt a kismama-hastánc – testi szinten- nem sokban különbözik a kismamajógától. A “hagyományos” hastánc erőteljes lökései és csípőmozdulatai helyett pedig lassú, lágy, nőies, “vizes” mozdulatok, csípőkörök- és nyolcasok kapnak benne főszerepet. Luca azt mondja, a táncolás átmozgat, javítja a kondíciót, felkészíti a hasizmokat a terhesség alatti fokozott igénybevételre, a gátvédelemre, valamint a helyes testtartás gyakorlásával elkerülhető a hát – és derékfájás.

“A kismama-hastánc nemcsak egy biztonságos, speciálisan a várandósok igényeihez igazított mozgáskészlet, hanem egyfajta lelki ráhangolódás is a másállapotra, és felkészülés a szülésre. Testünk jelzéseire figyelve könnyebben, tudatosabban élhetjük meg a babavárás időszakát.”

Ami jó a mamának

Ordódy Luca úgy véli, a hastáncoktatás a pocaklakónak is remek kikapcsolódást jelent, ráadásul a “vizes” alapú, harmonikus csípőmozdulatok fejlesztik a baba egyensúlyérzékét. “A terhesség félidejétől a magzat szinte minden érzékszerve működik, például hallja a külső világ zajait. A lágy dallamok ellazítják őt is, édesanyját is – magyarázza Luca.

A tánc, a zene, az együttlét teljesen összehangolja őket: együtt érzékelik a kellemes zenét és a lágy mozdulatokat, együtt pezsdül fel a vérük, együtt olvadnak bele a ringó állapotba. Az anya megfigyelheti, hogy gyermeke milyen zenére lesz nyugodt vagy épp feszült, illetve, hogy mely mozdulatok késztetik valóságos táncra vagy játékra odabent. Saját testünk jelzései mellett már akkor megismerhetjük gyermekünk óhaját-sóhaját is, mielőtt kibújna.”

A szülés meditáció lesz?

Vajúdásnál rengeteget segít majd ez a sok apró jelzés – a szülő nő tudja majd, hogyan, mire mozogjon, ami mindkettőjüknek jó érzést adhat. Könnyedén tudnak majd együtt dolgozni. Luca szerint a spirituális, orientális mozdulatoknak, a csípőnyolcasoknak nyugtató, illetve fájdalomcsillapító hatásuk lehet. A folyamatos körök, mintha hipnotizálnák az anyát és a babát, az áramlást viszik tovább, amitől sokkal könnyebbé és fantasztikus élménnyé válhat a vajúdás. Úgy fogalmaz, hogy ezáltal a szülés meditációvá válhat, még a nőgyógyász, illetve a babába számára is.

 

(HelloBaby 2012. március-április, fotó: Pinterest)
Hozzászólások