Immunerősítő tippek babatervezőknek

A téli hónapokban, járványok idején az immunrendszer kerül figyelmünk középpontjába – különösen akkor, ha gyermekáldás után vágyakozunk. A sikeres babaprojekt egyik fontos pillére az erős immunrendszer.

Lássuk, hogyan vészelhetjük át a hideg hónapokat gyógyszerek nélkül – ezzel is növelve a fogamzás esélyét!

Csökkentsük a stresszt, ha szükséges, vegyünk ki szabadságot vagy kérjük beosztásunk módosítását olyanra, ami kevésbé stresszes. A hétköznapi stressz oldására sajátítsunk el stresszoldó technikákat, relaxáljunk rendszeresen, hogy minél ellazultabb állapotba kerüljünk. Szükség esetén kérjünk szakembertől tanácsot, kezelést.

Táplálkozásunkra ügyeljünk, hogy elegendő mennyiségű vitamin, ásványi anyag legyen benne, így a szervezetünk feltöltődik ezekkel a fontos anyagokkal.

Mozogjunk rendszeresen! Lehet egy kiadós séta, kocogás, tánc vagy valamilyen mozgás, amiben jól érezzük magunkat.Abban az esetben, ha megfogant a baba, csökkentsük a különösen megterhelő mozgásokat. Az első 12 hétben pihenjünk, utána orvosi vizsgálatot követően, amennyiben minden rendben, keressünk megfelelő mozgásformát.

Krónikus betegségek esetén minden esetben jelezzük orvosunknak, hogy kisbabát szeretnénk, kérjük őt, hogy gyógyszereinket ennek megfelelően változtassa. Kizárólag olyan gyógyszereket szedjünk, melyek elengedhetetlenül szükségesek.

– A D-vitamin egy speciális, zsírban oldódó vitamin, melyet a szervezet képes előállítani, ehhez napfényre van szükség. Az utóbbi években felerősödött a napsugárzás és a bőr daganatos megbetegedései miatt egyre kevesebbet ér bennünket a nap, az erős napfényvédő készítmények gátolják a D-vitamin termelődését. A táplálékok közül a makréla, a szardínia, a csukamájolaj, a lazac,a tonhal és a tojássárgája tartalmazzák nagyobb mennyiségben.

Az őszi-téli időszak végére a szervezet D-vitamin-raktárai teljesen kimerülnek, nagyon fontos lenne már az ősz beköszöntével a pótlás. A D-vitamin fontos szerepet játszik az immunrendszer működésében, így a babatervezés időszakában különösen nagy hangsúlyt kap. A D-vitamin szabályozza az immunrendszer T-sejtjeinek működését, ezáltal fokozhatja az egyes terápiák hatékonyságát, segít elkerülni a légúti megbetegedéseket.

Gyömbértea: kisujjnyi friss gyömbért lereszelünk, felturbózzuk 2 dl vízzel, 8-10 perc után leszűrjük, hozzáfacsarjuk 1 citrom levét és 1-2 teáskanál mézzel ízesítjük. Megfázás esetén napi 2-3 pohárnyit igyunk melegen.

 

 

Ha bővebben szeretnél immunerősítő tippekről olvasni, lapozd fel a HelloBaby! Magazin 2013. november-decemberi lapszámát!

 

Hozzászólások