IR – a rejtélyes kód, mely meddőséget okozhat

A meddőséget okozó problémák között előkelő helyet foglal el az inzulinrezisztencia, amely örökölhető betegség, de helytelen életmód következményeként is kialakulhat. Hogyan előzheted meg kialakulását és melyek a tünetei, megtudhatod cikkünkből.

Mi az inzulinrezisztencia?

Az inzulinrezisztencia, mint ahogyan elnevezése is mutatja, a szervezet helytelen inzulinszabályozása miatt alakul ki. “Az inzulin egy hormon, amely a szervezetben, a hasnyálmirigyben termelődik. Fő hatása a vércukorszint szabályozása: ha megemelkedik a vércukorszint, akkor visszaállítja a normális tartományba. Az elhízás és bizonyos betegségek pl. a PCOS magas inzulinszintet eredményeznek, ami inzulinrezisztencia esetén nem kerül korrigálásra, mert az inzulinreceptorok eleve hibásak, így nem érzékelik a problémát. Ennek következménye, hogy a sejtek rezinsztensek lesznek az inzulinra, emiatt lényegesen több inzulinnak kell jelen lennie a vérben ahhoz, hogy a sejtbe a cukor bekerülhessen – mondja dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont specialistája.

Az inzulinrezisztencia és a PCOS gyakran jelentkeznek együtt., mivel mindkettő kialakulásában nagy szerepet játszik a hormonháztartás, az anyagcsere-egyensúly felborulása és ugyancsak összefüggésbe hozható pajzsmirigy-alulműködéssel, amely a szénhidrát-anyagcsere megzavarásával avatkozik be a szervezet rendjébe.

Okok

Az inzulinrezisztencia kialakulásának oka, hogy a sejtek inzulinreceptorai nem jól alakulnak ki, illetve nem működnek megfelelően. “Mind a PCOS, mind az inzulinrezisztencia örökölhető betegségek. Aki tudja, hogy a családban, valamelyik nőrokonnál előfordult már ez a kór, vagy 2-es típusú cukorbetegség, annak mielőbb érdemes megvizsgáltatnia magát” – javasolja dr. Koppány Viktória. A genetikai hajlamon túl kialakulásának esélyét növeli a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, valamint a különböző gyomor- és bélrendszeri, emésztőszervi problémák, a pajzsmirigy alulműködés, a tejcukor- és gluténérzékenység, azaz minden olyan tényező, mely kapcsolatba kerülhet a szénhidrát-anyagcserével, és amely töbletterhet róhat a sejtműködésre, a sejtek receptoraira.

Tünetek

Az inzulinrezisztencia főként a nőket érinti, akiknél túlsúly esetén már egészen fiatal korban is megjelenhet, és érzékelhető problémákat okoz. A magas inzulinszint fokozza a petefészkek és a mellékvese androgéntermelését, és csökkenti a máj szexuálhormon-kötő fehérje-, vagyis az SHBG termelését. Ez utóbbi hormon alacsony szintje azt eredményezi, hogy a női szervezetben nő a tesztoszteron szintje, ami szőrösödést, pattanásokat, rendszertelen menstruációt, a peteérés és a tüszőrepedés hiányát is okozhatja – mondja dr. Koppány Viktória. Ugyancsak utalhat inzulinrezisztenciára a hajhullás, fáradtság és a belső nyugtalanság valamint az alma-típusú elhízás.

Megelőzés és kezelés

A legjobb, ha esélyt sem adunk az inzulinrezisztencia kialakulásának. Különösen azoknak kell odafigyelniük, akiknek a családjában előfordult 2-es típusú cukorbetegség. Mivel ez egy anyagcserét érintő megbetegedés, a helyes életmód, a rendszeres sportolás alapvető a megelőzésben. Oda kell figyelni az étkezésre, csökkenteni vagy akár teljesen el kell hagyni a túlfinomított alapanyagokat, így a cukrot, a fehér lisztet, helyette teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszereket fogyasztani, és úgy étkezni, mint a cukorbetegek, vagyis naponta többször, kis adagokban. Rendkívül fontos a megfelelő vitaminpótlás, különösen a D-vitaminé, amelynek hiánya elősegíti az inzulinrezisztencia kialakulását. A stresszlevezető technikák elsajátítása is sokat lendít a megelőzés hatékonyságában, a stresszhormonok felhalmozódása ugyanis súlyosbíthatja a betegséget, vagy akár kiváltó oka is lehet. Akinél az életmódváltás önmagában nem segít illetve örökölte az inzulinrezisztenciára való hajlamot, ott szükséges lehet a gyógyszeres inzulinszint-beállítás. Ez később persze elhagyható, de csak akkor, ha az életmódváltással végül sikerül beállítani a megfelelő inzulinértéket.

Forrás: Budai Endokrinközpont
Hozzászólások