Az embriófagyasztás dilemmái

Amióta létezik lombikbébi-program, azóta alkalmazzák az embriófagyasztás technikáját – azért, hogy a megmaradt, nem beültetett, de életképes embriók se vesszenek kárba. A lombikkezelés első lépéseként ugyanis hormonálisan stimulálják a petefészkeket, hogy minél több petesejtet termeljenek. Ezeket azután leszívják, és megtermékenyítik őket a hímivarsejtekkel. Mivel a stimuláció miatt sok, akár 15 petesejt is keletkezhet, több embrió jöhet létre, mint amennyit beültetnek. A megmaradó életképes embriók lefagyasztásáról vagy megsemmisítéséről a szülőknek kell dönteni. Dr. Vereczkey Attila meddőségi és endoszkópos specialista, a Versys Clinics Humán Reproduckiós Intézet orvos-igazgatója szerint szinte minden pár kéri az embriófagyasztást, hiszen ez jelentősen megnöveli a lombikprogram eredményességének esélyét. – Az embriófagyasztás meddőségi szempontból nagyon jó módszer – egyrészt azért, mert nem biztos, hogy a friss embrió beültetéséből létrejön a terhesség. Ilyenkor a következő próbálkozásnál nem kell újra gyógyszerekkel stimulálni a petefészket, nem kell újra terhelni az anyukát a petesejt-leszívással sem, hanem csak felolvasztjuk az embriókat, és felhelyezzük őket. Másrészt évekkel később, amikor a pár ismételten kisbabát szeretne, akkor sem kell újra végigvinni az egész lombikbébi-procedúrát, hiszen a fagyasztott embriókat fel lehet használni – magyarázza a főorvos.

Élet-halál kérdés

Bár az embriófagyasztás óriási tudományos áttörés, és jelentősen növeli a meddő párok gyermekvállalási esélyeit, egyúttal komoly dilemma elé is állítja őket. Nekik kell ugyanis dönteniük – és írásban nyilatkozniuk – arról, hogy mi legyen a be nem ültetett embriók sorsa. Jogilag több lehetőségük is van: megsemmisíthetik, lefagyasztathatják, de akár adományozhatják is őket más pároknak vagy tudományos célra.– Amikor az embriók létrejönnek, az embriológus javaslatot tesz arra, hogy melyeket érdemes lefagyasztani. Ugyanakkor ez csak egy szakmai ajánlás, a pár dönt arról, hogy kéri-e a fagyasztást vagy sem– ahogy arról is, hogy hány embriót fagyasszanak le és hányat semmisítsenek meg – mondja dr. Egri Zsuzsa ügyvéd. Ez nem könnyű döntés, hiszen a pároknak saját leendő gyermekeik sorsáról kell határozniuk.

Dönteni kell….

A párok általában kevésbé gondolják át a fagyasztás hosszú távú következményeit: hogy később, évek múlva talán meg kell válniuk a leendő gyermekeiktől. Az embriófagyasztás ugyanis nem örökre szól: 5 év után újra nyilatkozni kell a szülőknek, hogy újabb 5 évvel meghosszabbítják-e a fagyasztott embrióik tárolását. 10 év után pedig a törvény szerint a tároló intézmények dönthetnek a sorsukról.

 

A cikk teljes egészében a 2013. szeptember-októberi lapszámban jelent meg. Ha elolvasná, rendelje meg kiadónktól a terjesztes@amedia.hu címen.

Hozzászólások