Előadások az endometriózisról

Az endometriózis egy komplex, ösztrogénfüggő, autoimmun nőgyógyászati kórkép, amely sajnos egyre több nőt érint. A betegség elnevezése az „endometrium” (latin eredetű, jelentése „a méhet belülről borító nyálkahártya”) szóból ered, a kórkép lényege pedig, hogy ez a nyálkahártya nem csupán a méh belső falát borítja, hanem a szervezetben máshol is megjelenik (méh külső fala, petefészkek, méhtartó szalagok, húgyhólyag, belek, külső nemi szervek, ízületek, tüdő, agy).  Az eltévedt szövetek azonban máshol is ugyanúgy viselkednek, mint a méhben: minden ciklusban megvastagszanak, sőt véreznek is. Mivel azonban az említett helyekről a vér nem tud kiürülni, a jelenség heves fájdalommal, görcsökkel jár, és a klimax beköszöntéig kellemetlen tüneteket okoz.

Az endometriózis 95 %-ban a reproduktív korú nők betegsége. Aktiválhatják gyógyszeres és fájdalomcsillapító kezelések (pl. célzott hormon- és gyógyszerterápia, ezek lehetek akár fogamzásgátló vagy fájdalom- és gyulladáscsökkentő tabletták stb.), vagy gyógynövények folyamatos és indokolatlan fogyasztása, illetve állandó alacsony szintű gyulladások a szervezetben, a mozgásszegény életmód, a helytelen és hektikus táplálkozási szokások, alhasi trauma (extrém mozgások vagy baleset, műtét által kiváltott hasi stressz). Sokszor szülés, császármetszés vagy vetélés után is kialakulhat, illetve jelentkezik a betegség.

Női egészségért Klub – Együtt könnyebb!

A betegséget és az azzal járó megrázkódtatásokat ismerve hosszú évek fájdalmas menstruációi, görcsös fájdalmai és szenvedése után, túl számtalan vizsgálaton és műtéten három endometriózissal küzdő fiatal nő, Salamon Adrienn, Kocsi Gabriella és Forró Csilla úgy döntött, hogy érintettként hangot ad annak, amit átélt és tapasztalt, mégpedig azért, hogy a lehető legkevesebb nőnek, illetve családjának kelljen hasonlót megélnie. Alapítottak egy „Női Egészségért Klubot”, ahol az endometriózissal, illetve más női betegségekkel küzdők, barátaik, családjuk gyakorlati tippeket, tanácsokat kaphatnak online vagy akár személyesen is.

Az Egészségklubnak elkészült a weboldala (www.noiegeszsegert.hu) és Facebook-oldala (www.facebook.com/noiegeszsegert) is. A szervezők ezeken a felületeken keresztül teszik elérhetővé az általunk szervezett ingyenes klubnapok, felvilágosító előadások, az általunk javasolt terápiás lehetőségek, receptek, tippek, praktikák és szakemberek, illetve szakorvosok elérhetőségét, akiket eredményeik és saját tapasztalataink alapján ebben a témában a legjobbnak tartanak Magyarországon.

Azért, hogy endometriózis időben történő felismerésében és gyógyításában komolyabb eredmények szülessenek, a Női Egészségért Klub ingyenes ismeretterjesztő és tájékoztató egészségnapot szervez 2013. június 8-án, a fővárosban.

Női Egészségügyi kihívások – Nyugati orvoslás vs. alternatív terápiák

(részletes program)

· 10:00-10:40 Női lélek

Előadó: Somogyi Péter lélekszerelő

· 11:00-11:40 Női Egészségért bemutatkozó – Ciklus, mire figyeljünk?

Előadók: Salamon Adrienn, Kocsi Gabriella, Forró Csilla

· 11:50-12:30 Endometriosis diagnosztikája és korszerű kezelése

Előadó: Dr. Bokor Attila PhD, egyetemi adjunktus, laparoszkópos csoportvezető, SE ÁOK I. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

· 12:45-13:00 Éntörténetem – 5 percesek

Előadók: Bagoly Júlia, Forró Csilla, Garancsy Katalin

· 13:00-13:30 Ebédidő, desszertkóstoló

· 13:30 -14:10 Makrobiotika –Éntörténetem

Előadó: Mixtay Zsuzsanna természetes gyógymódok tanácsadó

· 14:20-15:00 Kerekasztal beszélgetés: Nyugati orvoslás vs. alternatív gyógyászat

Asztaltársaság: Dr. Fülöp István (Róbert Károly Magánklinika Meddőségi és Endoszkópos Centrum Részlegvezető Főorvos) – Dr. Eőry Ajándok (keleti gyógyászat, akupunktúra) – Ráth Zsuzsanna (makrobiotika tanácsadó, fényháló terapeuta, kundalini jógaoktató)- Gubányi Andrea (kineziológus, shiatsu gyógyász). A beszélgetést moderálja: Joób Sándor.

· 15:10-15:50 Kerekasztal beszélgetés: Makrobiotika, paleolit és nyers táplálkozás

Asztaltársaság: Verbovszky Gabriella (makrobiotika), Stifter-Kajári Cecília (paleolit), Lénárt Gitta (nyers táplálkozás)


Helyszín: Sanoma székház, Budapest, 1037 Montevideo utca 9.

Időpont: 2013. június 8. (szombat)


A rendezvényen való részvétel ingyenes, jelentkezni az info@noiegeszsegert.hu email címen lehet! A regisztráció a terem befogadóképessége miatt KÖTELEZŐ!

A helyszínen büfé nem működik majd, azonban előzetes jelentkezés alapján makrobiotikus egytálétel 990 forintért rendelhető az info@noiegeszsegert.hu címen.

A rendezvényen kiállítóként jelen lesz a Nyersétel Akadémia (nyers ételek, aszalványok, nyers édességek, szendvicsek – http://www.nyersetelakademia.hu/), a NiceRice (makrobiotika, vegan, bio – http://nicerice.hu/), a Donume Terrae (olajok, krémek – http://donumterrae.hu/) és a Neked Terem (zöldség és gyümölcs házhozszállítása – www.nekedterem.hu), valamint partnerként támogatja a Róbert Károly Magánklinika Meddőségi és Endoszkópos Centrum és SE ÁOK I.Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika.

Bővebb információ:

Forró Csilla                             Kocsi Gabriella                       Salamon Adrienn

+36-70-601-33-55                  +36-20-229-42-42                  +36-30-217-24-44

info@noiegeszsegert.hu info@noiegeszsegert.hu info@noiegeszsegert.hu

www.noiegeszsegert.hu www.noiegeszsegert.hu www.noiegeszsegert.hu

 

Hozzászólások