5 betegség, ami meddővé tehet

Terméketlenséget nem csak nemi szervi gondok, vagy például lelki problémák okozhatnak, hanem olyan betegségek is, amelyekről első blikkre nem is gondolnád, hogy a babatervezés útjába állhatnak.

Lisztérzékenység

A leggyakoribb felszívódási zavar (Magyarországon minden ötvenedik embert érint, többségében nőket), megelőzni nem lehet és a felismerése is nehéz, főleg ha felnőtt korban alakul ki, és ha nem diagnosztizálják, súlyos tüneteket, akár meddőséget is okozhat. A lisztérzékenységet az egyes gabonafélékben (búza, rozs, árpa) található anyag, a glutén idézi elő. Már egy vérvétel is leleplezheti a betegséget, amit „kinőni” sajnos nem lehet, a betegeknek életük végéig tartaniuk kell a gluténmentes diétát.

Pajzsmirigy-rendellenesség

A pajzsmirigy alul- vagy túlműködés szabálytalan, kimaradó vérzést, rosszabb esetben a menstruáció elmaradását is okozhatja, így akadályozva a fogamzást. Alulműködésnél a pajzsmirigy nem termel elegendő mennyiséget abból a hormonból, ami gondoskodik az ösztrogén és progeszteron megfelelő szintjéről. A tünetek ez esetben: rendszertelen és erős menstruáció, rövid ciklus, fáradékonyság, vérszegénység, hízás. A túlműködésnél az idegesség, izomgyengeség és az indokolatlan fogyás a jellemző. Amikor valaki babát szeretne, 1,5 körüli TSH (ez a pajzsmirigy-hormon) érték a kívánatos, és ha beállítják, az sok esetben már elég lehet ahhoz, hogy a baba megfoganjon. Ha már legalább egy éve sikertelenül próbálkozunk a teherbe eséssel, célszerű megnézetni a hormonszintet egy immunológiában jártas endokrin szakorvossal, aki gyógyszereket írhat fel.

Chlamydia

Nemi úton terjedő, férfiakat és nőket is megbetegítő, alattomos betegség, mert tünetei sokáig észrevétlenek maradhatnak. Csak akkor észlelhető, amikor már krónikus gyulladást, hasfájást, folyást okoz, ennek viszont nincsenek labor-tünetei, és a gyulladást az ultrahang sem mutatja ki. A Chlamydia sajnos akár az egész hasüreget is befertőzheti, és a gyulladás miatti hegesedés meddőséget okozhat. Ugyanígy akadályozhatja a teherbe esést, ha a petevezetékek fala a gyulladás következtében megvastagszik. A bő, kellemetlen szagú, híg hüvelyi folyás jelezhet, idejében észlelve eredményesen gyógyítható!

Sperma allergia

Nagyon ritka immunológiai zavar, amikor a fiatal nő szervezetében valami oknál fogva olyan ellenanyagok termelődnek, amelyek akadályozzák a hímivarsejtek mozgását, sok esetben a teherbe esést is. Allergológiai vizsgálattal megállapítható, hogy valóban erről van-e szó, de érdemes tudni, hogy például a szex utáni hüvelyviszketés még nem feltétlenül jelent sperma-allergiát.

Inzulin rezisztencia (IR)

Sokan keverik a PCOS-sel, pedig a policisztás ovárium szindróma az inzulinrezisztenciának „csak” egy hormonális tünete, illetve következménye. Maga az IR belgyógyászat probléma, azt jelenti, hogy a szervezet a normálisnál sokkal több inzulint termel, és ez kellemetlen hormonális- és anyagcserezavarokat, fejfájást, alvászavart, depressziót okozhat. Az inzulinszint emelkedése rendszertelenné és fájdalmassá teheti a havi vérzést, kezelés nélkül pedig (átmeneti) meddőséggel járhat. Az IR teljes életmódváltással kezelhető.

Túlsúly

A nem megfelelő táplálkozás és a mozgásszegény életmód komoly változásokat idézhet elő a szervezetben, felboríthatja a szénhidrát-anyagcserét, a hormonháztartást, ennek következtében előfordulhat, hogy a petefészek rendellenes kezd működni rosszabb esetben teljesen leáll. Innen pedig egyenes az út a terméketlenséghez. A fogyás, illetve az életmódváltás sokszor önmagában is jelentősen megnöveli a teherbeesés esélyét.

Hozzászólások