Betegít a párkapcsolati krízis

A párkapcsolat miatti gyakori bizonytalanság és aggodalom rontja a testi egészséget is. Ezek az érzések ugyanis növelik a stresszhormon szintjét, s csökkentik az immunrendszer betegségekkel szembeni ellenálló képességét – írja a Health Day.

A kutatók tanulmányukba házaspárokat vontak be, s azt találták, hogy azok, akik gyakran bizonytalanok párjuk érzésével kapcsolatban, azoknak jóval magasabb szervezetükben a kortizol, vagyis a stressz-hormon szintje, illetve alacsonyabb a T-sejtek száma. Ez utóbbi jelentős szerepet tölt be abban, hogy az immunrendszer megfelelően tudjon védekezni a fertőzések ellen.
A kapcsolatnak természetes része az aggodalom, a stressz, de nem mindegy, hogy milyen mértékben. A sokat idegeskedő, szorongó házaspároknak átlagosan 11 százalékkal volt magasabb a kortizol szintjük, T-sejt számuk pedig 11-22 százalékkal volt alacsonyabb, mint azoknak, akik kevésbé voltak stresszesek. Ez a kettő egyébként szorosan összefügg, mivel a kortizol akadályozza a T-sejtek termelődését.

A stressz számtalan egészségügyi problémát is okozhat, ezért érdemes megelőzni, s ha azt nem lehet, akkor legalább kezelni.

OrientPress Hírügynökség

Hozzászólások