Ez még normális?

Előfordul, nem is ritkán, hogy babát szeretnétek, de legnagyobb meglepetésre nem jön össze se azonnal, se egy hónappal, se két hónappal később. Aggodalmasan figyelni kezded magadat, magatokat, hogy vajon minden rendben?

Legszívesebben rögtön nőgyógyászhoz rohannál, hátha valami nagy zűr van, csak épp nem vettétek észre. Ide tartoznak a menstruációs szabálytalanságok, a testsúly látszólag ok nélküli változásai, a különféle fájdalmak a kismedencében, hajhullás, pattanások elszaporodása, alhasi fájdalom középidőben, szex közben, kellemetlen viszketés vagy folyás. Lehet köze mindennek a termékenységhez? Lássuk egyenként!

Menstruációs szabálytalanságok
Nem mindenkinek működik óraműszerű pontossággal a ciklusa – ez önmagában nem ok még a riadalomra, normálisnak számítanak a 21 és 38-40 nap közötti ciklusok. Befolyásolhatja hosszát az erőteljes stressz, szünetelhet is akár tartósan alacsony kalóriabevitel hatására. A lényeges és egyben tisztázandó kérdés az, hogy sor kerül-e peteérésre, tüszőrepedésre. Erre a ciklus közepe táján tapasztalható, az alhas egyik oldalán jelentkező húzó fájdalom, valamint a hüvelyben mérhető hőmérséklet csökkenése és a hüvelyből távozó méhnyaknyák állagának változása hívhatja fel a figyelmet. Ovulációs tesztet is használhatsz, amely patikában kapható. Akkor célszerű orvoshoz fordulnod, ha úgy tűnik, nincs peteérés. Szoptatás idején normálisak a szabálytalan ciklusok, vérzések, valamint az is megeshet, hogy még a vérzés visszatérte előtt teherbe esel.

Fogyás, hízás – látszólag ok nélkül
A legtöbb esetben segít, ha mélyen magadba nézel, és őszintén válaszolsz arra, hogy mennyit és mit eszel nap mint nap, hiszen alapvetően ez befolyásolja súlyunk változását. Ha azonban a rendszeres, egészséges és mértéktartó étkezés és rendszeres sport ellenére is egyre csak szaladnak fel a kilók vagy éppen zörögnek a csontjaid, érdemes az okoknak utánajárni. Első lépésként a háziorvost keresd fel, aki vizsgálatokra tud majd küldeni. Például a pajzsmirigy alulműködés hízásra, a túlműködés fogyásra hajlamosít. A cukorháztartás zavarai is okozhatják a testsúly nem kívánatos változásait.

Fájdalmak a kismedencében
Vannak szép számmal, akiknek minden idegeskedés, stressz hatására befeszül, görcsölni kezd a hasa, különös tekintettel az alsó sávra. Normális lehet a menstruáció első napjaiban érzett húzó fájdalom, illetve a ciklus közepe táján tapasztalható, hasonló érzés. Ám a görcs, az éles, hasogató fájdalom semmiképpen sem nevezhető normálisnak. Mivel méhen kívüli terhességre, gyulladásra, fertőzésre is utalhat, érdemes záros határidőn belül orvoshoz fordulni, aki ultrahang vizsgálattal hamar ki tudja zárni a legrosszabb forgatókönyvet, a fertőzéseket pedig szűrni fogja.

Hajhullás
Igencsak megoszlik a szakemberek véleménye arról, hogy napi hány szál elvesztése számít még normálisnak. Valahol a húsz és a százötven között. Kóros az, ha bizonyos területeken hullik csak a hajad, például kör alakú foltokban, és termékenységgel összefüggő betegségre utalhat a férfias típusú hajhullás, amely a homlokon jobb és bal oldalon egyre markánsabbá váló, íves kopaszodást takar. Hajhullást okozhat egy elhanyagolt, gennyes foggyökér vagy más gyulladásos góc a szervezetedben. Mivel várandósság alatt szünetel a hajhullás hormonális okokból, azon viszont nem kell csodálkozni, ha szülés után pár hónapon belül úgy tűnik, mintha marékszámra hullana a hajad. Ez még normális, de figyelj a megfelelő vitamin bevitelre! Használj a fejbőrt tápláló, regeneráló pakolásokat például extraszűz olívaolajból, kókuszolajból

Pattanások
A ciklusoddal összefüggő pattanások általában normálisak, hormonális hatásra keletkeznek és múlnak el. Ha azonban jellemzően a testeden, hátadon és az arcodon is makacs, hegesen gyógyuló pattanások sokasága helyezkedik el, indokolt lehet a komolyabb kivizsgálás, mivel ez a tünet a termékenységedet is negatívan befolyásoló állapotra, a PCO szindrómára utalhat.

Nemi szervek viszketése, folyás
Ez az, amit mindig komolyan kell venni, különösen, ha gyakoribb pisilés, kismedencei fájdalom kapcsolódik hozzá. A nemi úton összeszedhető fertőzések szinte mindegyike, például a nagyon elterjedt chlamydia is okozhat olyan szintű kismedencei gyulladást, amely összenövésekhez, letapadáshoz vezet, és emiatt tartósan lehetetlenné teszi a természetes úton történő megtermékenyülést. Lehet, hogy csak ártalmatlan gombás fertőzésről van szó, de azt is ki kell kúrálni. Fordulj mielőbb orvoshoz!

Megjelent A HELLOBABY! magazin 2015 február-márciusi számában.

Szerző: W. Ungváry Renáta

Hozzászólások