És ha a glutén miatt nem jön a baba?

A lisztérzékenység is akadálya lehet a teherbe esésnek – állítja egy indiai kutató. Noha rengeteg egyéb oka is lehet a meddőségnek, Dr. Govind Makharia szerint, minden olyan nőnek, akinél nem találták meg a termékenységi gondok pontos okát, célszerű volna egy lisztérzékenységet kimutató vizsgálaton részt vennie, mielőtt további beavatkozások történnek. Konkrét bizonyíték ugyan nincs rá, hogy a lisztérzékenység meddőséget okozna, ugyanakkor számos történet szól arról, hogy miután az addig meddő nő lisztérzékenységét diagnosztizálták, majd gluténmentes diétára fogták, mégis sikerült teherbe esnie.
Százból egy ember lisztérzékeny (cöliákiás). Ha a glutén nevű fehérjét tartalmazó búzát, árpát vagy rozst fogyasztanak, vagy olyasmit, ami ezeket akár kicsi mennyiségben is tartalmazza, az immunrendszerük reakciója alultápláltsághoz és egyéb bélrendszeri megbetegedésekhez vezethet.
Általában akkor beszélhetünk termékenységi problémáról, ha a pár egy évig sikertelenül próbálkozik. A leggyakoribb okok közé a hormonális eltérések, a kóros soványság vagy túlsúly, a túlzásba vitt sport, dohányzás és alkoholfogyasztás tartozik. Három kutatás alapján, amelyben 449 meddőséggel küzdő nő vett részt, arra jutottak, hogy körükben három és félszer nagyobb eséllyel fordult elő a lisztérzékenység. Az arányok még szembetűnőbbé váltak akkor, amikor öt olyan kutatás eredményeit vizsgálták, ahol a részt vevő nők meddőségének okát nem sikerült nem sikerült megállapítani. Körükben ugyanis hatszor nagyobb valószínűséggel fordult elő lisztérzékenység.
Ezek alapján felmerül, hogy a lisztérzékenység lehet az egyik leggyakoribb valódi okozója az “ismeretlen hátterű” meddőségnek. Mindazonáltal, a lisztérzékenység és a meddőségi közötti ok-okozati összefüggés továbbra sem egyértelmű, de a fenti adatok alátámasztják, hogy érdemes lenne foglalkozni érdemében a problémával és támogatni a szűrését. Magyarországon patikákban vásárolható gyorsteszttel is el lehet végezni akár otthoni körülmények között pár csepp vérből a lisztérzékenység kimutatását – bár pozitív eredmény esetén természetesen további vizsgálatokra is szükség van.

Forrás: Medscape.com

Hozzászólások