Anyám miatt vagyok meddő?

Megdöbbentő, de anyánkkal való kapcsolatunk valóban befolyásolhatja, hogy képesek vagyunk-e teherbe esni.

Szakemberek egyre biztosabban állítják, hogy van kapcsolat a lelki tényező és a meddőség között. A meddőség egyfajta énvédelem, a női szereppel, gyermekvállalással kapcsolatos konfliktusokra adott válasz. Ismeretlen eredetű meddőség esetén (azaz, amikor nincsenek szervi okok) legtöbbször a saját anyával való kapcsolatban kell kutakodni… “Egyes elméletek szerint a meddő nő édesanyja tudattalanul elutasította nő- és anyaszerepét, vagy legalábbis ambivalensen viszonyul hozzá, így lánya, akire kivetíti negatív érzéseit akár el sem jut az anyaságig – mondja a egyik lehetséges magyarázatot Soltész Krisztina pszichológus. Az is lehet, hogy az anyával való elégtelen kapcsolat felelős a meddőségért, például, ha a nő azt érzi, anyja sosem szerette igazán. Meddőséget okozhat, ha a nőnek túlvédő édesanyja van, aki – viselkedésétől függetlenül -, fantasztikusnak és tökéletesnek is láthat a lánya, ám sokszor az anyai kép idealizációja, és a saját erős anya kép elengedése kell ahhoz, hogy a nő végre teherbe essen.”

Miért van az, hogy másoknak sokkal nagyobb lelki teherrel, sokkal problémásabb anyával kell megküzdeniük, mégis teherbe tudnak esni? Krisztina szerint ez mind egyéni érzékenység függvénye: vannak, akik sokkal stresszesebben reagálnak, mások hipp-hopp túllendülnek ugyanazon a problémán. “Az ismeretlen eredetű meddő pácienseknél elég hamar szóba kerül az anyával való kapcsolat. A pszichoterápia beszélgetésen, „álomfejtésen” és imaginációs technikán alapul – ez egy olyan terápia, amely diagnosztizál és gyógyít is, de változó, hány találkozó szükséges a sikerhez. „Én mindig azt mondom: a receptet sajnos én sem tudom. De az biztos, hogy a megtermékenyítéshez nem csak testben, de lélekben is sok mindennek klappolnia kell. És ha ehhez külső segítségre van szükség éljünk vele bátran.”

A teljes cikket további információkkal és anya-mintákkal a HelloBaby! magazin 2013. január-februári számában olvashatod.

 

Hozzászólások