Segítség, apa leszek!

Van helyem a szülés körül? Rossz vagyok, ha kezdetben nem tudok majd mit kezdeni pici gyermekemmel? Egyáltalán: mikortól számítok apának? Babára várva ezernyi  kérdés zakatol a kispapák fejében is, a leggyakoribbakra pszichológussal keressük a választ.

A mai napig sokan úgy gondolják, hogy a várandósság, a szülés és a gyermek gondozásának, nevelésének kezdeti időszakában az apa szerepe másodlagos az anyáéhoz képest. Pedig apává válni nem kevésbé szép és felelősségteljes feladat, mint anyának lenni. A férfiakat kevésbé készítik fel arra, mi vár rájuk, mi segíthet nekik abban, hogy megtalálják helyüket az új szerepükben.

Mikortól kezdődik az apa-gyermek kapcsolat?
Az apai szeretet már a várandósság idején is nagyon fontos. A születendő gyermek a méhen belül is hallja az apa hangját (az anyáéhoz hasonlóan), sőt, nem csupán a fülével hall, hiszen a magzatvíz által közvetített hang rezgését bőrével, izmaival csontjaival, belső szerveivel is érzékeli. Megszületéskor „régi ismerősként” veszi szemügyre szüleit.

Van-e helye az apának a szülés körül?
Napjainkban egyre több pár dönt amellett, hogy az apák elkísérik a nőt a szülőszobára. Van, aki összetartó erőnek érzi, de ez csak akkor lehetséges, ha a döntés mögött nem divat vagy külső nyomás, hanem belső meggyőződés áll mindkét fél részéről. Nincs jó vagy rossz döntés: együtt és külön szülés is lehet a kiindulása a babával való harmonikus, biztonságot nyújtó kapcsolatnak. A gyermekhez való kötődést nem az határozza meg, hogy az apa jelen volt- a szülőszobában, sokkal inkább gyermekével kapcsolatos hozzáállása, érzései, beállítódása.

„Túl kicsi még, mit kezdjek vele?”
Vannak apák, akik nehezen tudnak ráhangolódni az újszülöttre, arra várnak, hogy cseperedjen, önállóan mozogjon, beszéljen ahhoz, hogy oda tudjanak igazán fordulni. A legfontosabb, hogy a környezet ne erőltessen valamilyen elvárt apa szerepet. Inkább hagyjuk, hogy a kisbaba és édesapja között magától, fokozatosan alakuljon ki a kapcsolat.

„Mitől leszek jó apa?”
Erre nincs egységes recept. Az igazán jó apaság éppen abból áll, hogy az apa, anya és a gyermek közösen alakítják ki a számukra legmegfelelőbb kapcsolatot. Ehhez a legfontosabb, hogy az apa (is) ráhangolódjon gyermekére, tanulja meg a jelzéseit, ismerje ki szokásait  és igényeit.

A tejfakasztó buli haszna: Az apák támogatásának egyik szép példája az újszülött köszöntő, vagyis „tejfakasztó” ünnepség, amikor az újdonsült apával barátok, férfi családtagok koccintanak a baba egészségére. Fontos elfogadni és támogatni a nőnek is ezeket az összejöveteleket, mert sokat segítenek az apák érzelmi felkészülésében.

Forrás: Apafüzet

A teljes cikket a HelloBaby! magazin 2012. november-decemberi számában olvashatjátok.

Hozzászólások