Mikor lesz végre babánk?

Miért sikerül az egyiknek elsőre, miért küzd a másik kitartóan, éveken át? Mennyi ideig tart még, hogy teherbe essünk, és a köztes időben mit tegyünk, hogy ne bolonduljunk bele a várakozásba?

Elsőre csak keveseknek sikerül
Az egészséges és termékeny korban lévő párok mindössze 20-25%-ánál jön össze a baba egyetlen menstruációs ciklus, azaz kb. 28 nap alatt, rögtön elsőre. 12 hónapon át tartó próbálkozást követően a babatervezők 80%-a jár sikerrel. Ha tehát a terhességi teszten a második csík várat magára, jobb, ha tudod: nem vagy egyedül a problémával. Ha egészséges életet élsz, rendszeres a szexuális életed, és még a leleteitek is rendben vannak, szinte biztos, hogy teherbe esel. Ha ismered a természetes családtervező módszereket, meg is gyorsíthatod a folyamatot. „És addig? Üljek ölbe tett kézzel? Beleőrülök a várakozásba!” – gondolhatod jogosan…

Bölcs várakozás
A teherbe esés átlagosan tehát kb. egy éven belül következik be, még optimális körülmények között is. Amikor úgy gondoljátok, jöhet a baba, gondolj erre, és akkor talán nem leszel olyan csalódott, ha elsőre nem sikerül. Készíts listát arról, miben leled örömödet, és tegyél meg mindent boldogságodért, hiszen ezekre a kényeztetésekre most még van időd, használd ki! Ha a várakozás alatt folyton arra gondolsz, hogy neked soha nem lesz gyereked, először is vegyél mély lélegzetet, és egy megfelelő kijelentéssel oldd tovább a stresszt, például: „Nyitott vagyok arra, hogy kisbabám legyen, és tudom, hogy mindent megteszek az anyaságért.” Ha pedig mindennek ellenére úgy érzed, a várakozás felőröl, és már nem tudsz odafigyelni a napi megszokott rutinodra, munkádra, fordulj szakemberhez.

 

A teherbe esést nem csináljuk, hanem hagyjuk, hogy megtörténjen” – Soltész Krisztina pszichológus gondolatai a várakozásról

„A gyerek megfoganása – akármennyire is praktikus lenne -, nem lehet egy projekt. Optimális esetben a teherbeesést és a szülést sem „csináljuk”, hanem engedjük, hogy megtörténjen velünk. Ha valaki nagyon ráfókuszál egy témára, jelen esetben arra, hogy várandós legyen, érdeklődése beszűkül, ráadásul a sikertelenség miatt stresszt él át, amitől még nehezebben fogan meg a baba. Fontos tehát, hogy életünk színes, változatos maradjon ebben az időszakban is. Akinek ez nem megy, érdemes megvizsgálnia magát: vajon a gyereken keresztül mit szeretne megélni? Mi az, amiért „szüksége van” rá?”

 

A pszichológus további gondolatairól, a fogamzást befolyásó tényezőkről, a várakozást könnyítő tanácsokról bővebben is olvashatsz a teljes cikkben, amit a HelloBaby! magazin 2012. november-decemberi számában találsz.

Hozzászólások