Ha gond van a spermiummal

 

Az is baj, ha kevés, az  is baj, ha nem jó minőségű, ráadásul, a gond szabad szemmel általában láthatatlan. A meddőségi esetek 30%-a vezethető vissza a férfiakra, a problémák nagy része azonban orvosolható.

Fontos a vizsgálat
Az elmúlt évtizedekben a férfiak nemzőképességi mutatói folyamatosan romlanak, ezért is nagyon fontos, hogy ha a gyermekáldás egyre csak várat magára, a nő mellett a férfi spermáját is megvizsgálják. „Erre egy év sikertelen próbálkozás után kéne sort keríteni, és mindenképpen érdemes elébe menni a vizsgálatnak, ha a férfinak korábban here-problémái voltak, például hereleszállási zavara, mellékhere gyulladása, here- vagy sérvműtét – mondja Dr. Szabó Ferenc andrológus adjunktus.

Mi lehet az oka?
A meddőségi esetek 30%-a vezethető vissza a férfiak oldalára, amikor például a spermiumtermelődésben vagy a spermaszállító rendszerben van a hiba, ám ezt nem igazán lehet észrevenni, hiszen ettől még lehet erekció és ejakuláció is.  Szabó doktor azt mondja, az imént felsorolt „here esetek” mellett a háttérben az is állhat, hogy a férfi gyakran szaunázik, vagy sokszor vesz forró fürdőt. Egyes tápanyagok hiánya is befolyásolhatja a termékenységet, de például magas vérnyomás, cukorbetegség, hormonzavar is mind-mind növeli a sperma gondok kockázatát ahogy a túlsúly is.

Kezelési lehetőségek
Sok férfi összeomlik, amikor közlik, a baba miatta nem jön össze. Pedig az esetek 60%-ában az orvosok könnyű szerrel segíthetnek. „Lehet, hogy egy egyszerű herevisszér-műtéttel vagy kisebb sebészeti beavatkozással orvosolhatjuk a gondot, máskor gyógyszeres hormonkezelés lehet a célravezető, némely esetben kombinált vitaminkészítmények jelenthetik a kiutat a férfi meddőségből. Ha nagyon kevés spermiuma van a férfinak, még akkor sem kell lemondania a saját gyermekről, mert az inszeminációt vagy a lombikprogramot nagyon kevés spermiummal is el lehet végezni.”

Hogy mely tápanyagok hiánya okozhat sperma gondot, és, hogy mi a helyzet azokkal a férfiakkal, akiknek egyáltalán nincsenek hímivarsejtjeik? Kiderül a teljes cikkből, amelyet a HelloBaby! magazin 2012. november-decemberi számában olvashattok.

 

Hozzászólások