“Egyszer biztos nekem is lehet majd gyerekem”

 

Kilencéves kora óta tudja, hogy hagyományos úton nem lehet gyermeke, de csak alig négy éve döntött az örökbefogadás mellett. Vámos Erika a TestŐr műsorvezetője azt mondja, nincs benne türelmetlenség.

Gondolkodtál-e valaha is abban, hogy gyerek nélkül éled le az életed?

Nem, ez sosem jutott eszembe. Régebben azt gondoltam, az orvostudomány megoldja majd ezt a problémát is. Az elmúlt évtizedben is elképesztően sokat fejlődött az orvoslás, de eddig az én helyzetemre még nem született megoldás.

Külföldön is próbálkoztál örökbefogadással.

Igen, az egyik Srí Lanka-i utazásom során felvettem a kapcsolatot több árvaházzal is. Kiderült, hivatalosan nem engedélyezik a gyerekek külföldi örökbeadását szinte sehol. Gondolom, egy olyan szegény országban pénzért akár erre is találhatna megoldást az ember, de odáig nem merészkedtem volna. Itthon a béranyaság illegális, a Bölcső- és más alapítványok esetemben nem jöhetnek szóba, mivel egyedülálló vagyok. Csak az állami rendszerben intézhetem az örökbefogadást, így pedig nagyjából hét éves a várólista.

Jártál nevelőszülő-képzésre is. Ezt hogyan kell elképzelni?

Tulajdonképpen sokat beszélgetünk. Nevelési helyzetekről, olyan témákról, amikre az ember magától nem gondolna, nem is készül, még azok sem, akik a saját gyereküket várják. Nem tanácsokat adtak, nem receptet, inkább csak előkészítettek minket azokra a tipikus kérdésekre, feladatokra, nehézségekre, amelyek szinte mindig előfordulnak.

Biztosan elképzelted már, hogyan változik majd meg az életed anyaként.

Én mindig rengeteget dolgoztam. Azért tartok ott, ahol tartok, mert sosem mondtam nemet munkára. Az ember ezek után néha talán megütközve figyeli az anyákat, akik pedig fél ötkor felállnak és elindulnak a gyerekekért. Érzem, hogy ugyanezt fogom csinálni, mert azok a dolgok, amiket most rettentő fontosnak hiszek, akkor jelentéktelenné válnak majd.

 

A cikket teljes terjedelmében a HelloBaby! magazin 2012. november-decemberi számában olvashatod.

 

Hozzászólások