Egyél és gyógyulj!

Vannak ételek, amelyek felborítva a belső egyensúlyunkat endometriózist, és más „női” betegségeket okozhatnak. És vannak étrendek, amelyek segítségével nem csak egészségesebbé, de tünetmentessé is válhatunk. A makrobiotikus étrend egészségerősítő hatását őseink is kihasználták. Ismerjük meg mi is!

A makrobiotikus életmód az egészség, az életerő, a boldogság fokozását az élet meghosszabbítását szolgálja, általa elkerülhetjük a betegségeket, a rossz közérzetet. Elősegíti szervezetünk regenerációját, akár súlyos betegségekből is felépülhetünk. A makrobiotikus életmód a belső harmónia, az egyensúlyi állapot helyreállításában segíthet, amelynek következtében megszabadulhatunk akár az endometriózist jellemző tünetektől is, illetve megelőzhetjük kialakulását.A teljes értékű, élő, természetes ételeket fogyasztva helyreállíthatjuk egészségünket, termékenységünket.

Nem diéta, hanem életmód

A makrobiotikus étrend főképpen teljes értékű (teljes kiőrlésű) gabonafélékből, friss, az évszaknak és az éghajlatnak megfelelő zöldségfélékből, hüvelyesekből áll, amelyeket friss, helyi termesztésű idénygyümölcsökkel, halakkal, diófélékkel, olajos magvakkal, makrobiotikus desszertekkel, algafélékkel egészíthetünk ki. Az étrend jellemzően lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, és inkább növényi eredetű fehérjékből áll. Általában véve kevesebb zsiradékot (többszörösen telítetlenek), viszont sok természetes rostanyagot tartalmaz. Nagy hangsúlyt kapnak a természetes formájukban előforduló vitaminok, ásványi anyagok. A makrobiotikus táplálkozás mindenkinek a javára válhat, ám, ha például endometriózisunk van, érdemes kikérnünk makrobiotikus életmóddal foglalkozó szakember tanácsát!

Mikor kezd hatni?

Endometriózis esetén a makrobiotikus életmód hatása – például a laborértékek javulása – általában 4-6 hónap után jelentkezik, de akár egy hónap elteltével is érezhetjük közérzetünk javulását, vagy a fájdalom és egyéb tüneteink enyhülését. Kiújulásra hajlamos endometriózis esetén célszerű inkább életvitelszerűen alkalmazni. A makrobiotikus életmóddal egyes műtétek elkerülhetőek, de ugyanakkor vannak olyan súlyos, halaszthatatlan esetek, amikor elkerülhetetlen a gyors orvosi beavatkozás. A makrobiotikus életmód szelíd gyógymód, az egyszerű alapelvek betartásával (ami viszont elengedhetetlen) nem okozhatunk semmiféle egészségkárosodást magunknak.

 

Egy igazi makrobiotikus finomság:

cukkínileves (2-3 főre)

Hozzávalók:

• 25 dkg zsenge cukkíni vékonyan felszeletelve

• 1-2 gerezd fokhagyma felszeletelve

• 1 evőkanál hidegen sajtolt olívaolaj

• tengeri só

• 1-2 evőkanál kukoricapehely

A fokhagymát és a cukkínit az olívaolajon enyhén lepirítjuk, annyi vízzel öntjük fel, ami éppen ellepi. Sózzuk, kb. 5 perc alatt puhára főzzük, turmixoljuk és kukorica pehellyel megszórva tálaljuk.


A cikket teljes terjedelmében, további makrobiotikus receptekkel és az endometriózisra vonatkozó információkkal kiegészítve a szeptember-októberi HelloBaby! magazinban olvashatod!

Hozzászólások