Támogatás a lombikbébiknek

A világ egyik legkeresettebb és legnagyobb tapasztalatokkal rendelkező lombikbébi intézményrendszerének, a magyar Kaáli Intézetnek névadó vezetője, Kaáli Géza szülész-nőgyógyász professzor  példamutató vállalást jelentett be. Egyedülálló támogatást kapnak azok a hazai gyermektelen párok, akik nem képesek kifizetni a magas árakat, amelyeket egyes magánintézetekben elkérnek. Egy évig – drasztikusan  csökkentett árakon – ezer  lombikbébi kezelést végeznek el olyan pároknál, akiknek anyagi okok miatt  nem lehet gyermeke.

Miközben vészesen fogy a magyar, még azok a babák sem születhetnek meg, akiknek szülei mindent megtennének az utódért. Hazánkban jelenleg 86 ezer gyermek születik évente, míg  a rendszerváltásig a születésszám ennek közel duplája volt. A meddő betegek öt alkalommal jogosultak ugyanis TB finanszírozás keretében lombikbébi kezelésre, azonban az un. “teljesítmény volumen korlát” miatt a meddőségi centrumok évente mindössze 6500 OEP által támogatott kezelést végezhetnek. Az úgynevezett teljesítmény volumen korlát (TVK) gátat szab a lehetőségeknek: sokan kimaradnak, mert nem tudnak fizetni. A TVK eltörlése és a finanszírozás hatékonyabbá tétele gyakorlatilag megduplázná az évente születő lombikbébik számát. A kívánatos körülmények alapján értékelhető a Kaáli intézetek vállalása, mivel nemzetgazdasági érdek is, hogy a jelenleginél sokkal intenzívebb legyen a támogatás, és  kiemelt nemzeti ügy legyen a hazai lombikbébi program. Ezáltal minden olyan baba megszülethessen, ahol a leendő szülők a gyermekvállalás mellett döntenek.

A program keretében további 300-400 gyermek fog születni, többek között azoknak a gyermekei akik kétségbeesetten várakoznak, mert életkoruk miatt kifuthatnak az időből. Akik hiába várják, hogy gyermekük természetes úton végre megfoganjon és világra jöjjön – mondta  Kaáli professzor. A világszerte elismert Kaáli Intézetet, édesapja emléke előtt tisztelegve, 1992-ben alapította Budapesten Kaáli Géza orvosprofesszor, aki több, mint négy évtizedet töltött az Amerikai Egyesült Államokban. A magyarországi Kaáli Intézeteknek az alakulás óta az eltelt húsz év alatt több mint 20 000 gyermek köszönhette életét, ami nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő teljesítmény. A programnak – a születendő  gyermekek számának  növekedésével – demográfiai értékeket befolyásoló  hatása lesz.

(Információ: Napidoktor)

Hozzászólások