A nevetés gyümölcse

Számos kutatás bizonyítja, hogy az egyik leghatékonyabb feszültségoldó „módszer” a rendszeres nevetés. A hahotázással boldogsághormon termelődik a szervezetben, oldódik a hangulat, és csökkenhet a fogamzást is akadályozó stressz.

A stressz elkerülése egyszerűnek tűnik, ám a legnehezebb dolgok egyike pláne azon párok számára, akik már régóta próbálkoznak családalapítással. Sokszor minél inkább erőltetjük a nyugalmat, minél inkább le akarjuk győzni a stresszt, annál inkább az ellenkező hatást érjük el. Szerencsére van egy nagyon könnyű, természetes és hatásos módja annak, hogy lenyugodjunk, és oldódjon a hangulatunk. Nevessünk! A derűs percek eredményeként növekszik az örömérzet, oldódik a hangulat és az idegrendszer harmonikus működése is helyreállhat, sőt, a szervezet ellenálló képessége is jelentősen javulhat. A pozitív hatások előmozdíthatják a várva várt gyermekáldást is.

Hogyan lazuljunk?

Érdemes vígjátékokat és stand-up comedy műsorokat nézni a tévében, vagy szórakozni azokkal a jó humorú barátokkal, akik mellett „bepisilünk a nevetéstől”. Elmehetünk színházba, megnézni egy paródiát, ha moziba vágyunk, válasszunk vicces filmet. Olvashatunk tréfás könyveket, vagy a párunkkal a hétfogást is gyakorolhatjuk. Természetesen szakemberhez is fordulhatunk, ha komolyabbnak érezzük a belső feszültséget, vagy lehangoltságot. Magyarországon több helyen is találunk nevetésterápiával foglalkozó központokat és hahota jógát is. Nevetéssel nemcsak könnyedebbnek érezhetjük magunkat, de ennek eredményeként egész életünk új irányt vehet a családalapítás felé.

A cikk teljes terjedelmében a július-augusztus HelloBaby! magazinban olvasható!

Hozzászólások