Gyógyítható meddőség

Bűnnek, büntetésnek, sorscsapásnak tartották valaha. Ma is sokan fogyatékosságként, betegségként élik meg a meddőséget, olyan hibaként, amelyet titkolni, szégyellni kell. “Maga a szó – ha nem is orvosi értelemben – valóban negatív tartalmat hordoz, eredménytelenséget, hiábavalóságot társítanak hozzá” – mondja Lázár Erika, szülész-nőgyógyász főorvos, akinek egyik kedvelt és gyakorlott szakterülete a meddőség.

A meddőség a világon minden hetedik párt érint, Magyarországon 20 százalékos a meddőségi arány, ami 2-300 ezer párt jelent, tehát társadalmi méretű kérdésről van szó. Lázár doktornő elmondja, hogy a régi időkben a meddőség kifejezetten a nő problémája volt, ma már nyilvánvaló, hogy meddő párokról van szó, nem lehet csak az egyik félt “felelőssé” tenni. “Nagyjából az esetek harmadában a nő, harmadában a férfi, és egyharmadában mindkettő megtermékenyülő, illetve megtermékenyítő képességéről van szó. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 12 hónapban állapítja meg a teherbeesés alsó határát, ami azt jelenti, hogy ha ennyi idő alatt, védekezés nélküli közösülés esetén sem fogan meg gyerek, akkor meddőségről beszélünk.

Mi lehet az oka?

Lázár doktornő szerint a meddőség okai rendkívül szerteágazók, a genetikai hibáktól kezdve bizonyos anyagcserezavarokig, pajzsmirigy problémákig, cukorbetegségig, mellékvese rendellenességig, gyulladásos kórképekig sok minden lehet a háttérben. Szóba jöhet a túlsúly éppúgy, mint a kóros soványság, fertőzések, környezeti ártalmak és pszichés okok. A legfontosabb, hogy a nemi szervek kifogástalanul működjenek, a hormonális egyensúly megfelelő legyen, és az immunrendszer is kellőképpen erős, stabil. Sajnos sokan összetévesztik a közösülési képességet a nemzőképességgel, a férfiak többsége ezért nem akarja az orvost felkeresni, holott a meddő párokat együtt kell kivizsgálni. Ma már a legmodernebb vizsgálati és terápiás módszerek állnak rendelkezésre mind az okok megtalálására, mind pedig azok orvoslására.

Hagyományos és mesterséges módszerek

Amennyiben a hagyományos módszerek nem vezetnek eredményre, akkor a mesterséges megtermékenyítési technikákat alkalmazzák, melyek közül a legismertebb, és legelterjedtebb a lombikbébi program, ami ma már több meddőségi centrumban is elérhető. “Ez utolsó esélyként jöhet számításba, és akkor is inkább a tehetős párok számára. Öt próbálkozást finanszíroz az OEP, de emellett három havonta legalább százezer forintba kerül az, amit a gyógyszertárban kell saját zsebből kiváltaniuk a pároknak” – mondja a főorvos.

Miben higgyünk?

Bár csodák nincsenek, azért e területen is adódnak váratlan események, sok olyan párral találkozni, akik már lemondtak a saját gyermekről, és örökbe fogadtak, azután még született egy-két saját is. Előfordul, hogy az orvos kimondja, ne reménykedjenek, és néhány év után mégis bekövetkezik a várva várt terhesség, vagy éppen lombik után születik természetes úton baba. Az idegeskedés, a türelmetlenség csak árthat, csökkenti a fogamzás esélyét. Állandó görcsös félelemben, izgalomban, rettegve a kudarctól nem lehet eredményes fogantatást remélni – hangoztatja Lázás Erika.

A meddőség pillanatnyi állapot. Kivizsgálható, kezelhető. A “soha ne mondd, hogy soha” fokozottan érvényes, ha meddő párokkal foglalkozik az orvos, hiszen, ha valahol, ezen a területen az idő, a remény, a természet felülírhatja a tudomány tételeit.

 

Forrás: mti-press

Hozzászólások