Már 5 millió lombikbébi született

Elérte az 5 milliót a mesterséges megtermékenyítéssel született gyerekek száma 1978 júliusa óta, amikor világra jött Louise Brown, az első lombikbébi. Az eltelt 34 év alatt az eljárás rengeteget fejlődött, folyamatosan javult a terhességi arány. A babák ugyanolyan egészségesek, mint azok, akik spontán megtermékenyülés után születnek.

Jelenleg évente 1,5 millió megtermékenyítési ciklust végeznek világszerte, melyekből mintegy 350 ezer újszülött jön a világra. A legaktívabban az Egyesült Államok és Japán alkalmazza az eljárást, a régiókat tekintve pedig Európa a módszer legaktívabb felhasználója. Az öreg kontinensen a 2008-as 532 260-ról egy év alatt 537 287-re emelkedett a végrehajtott megtermékenyítési ciklusok száma. A módszer elérhetősége így Európában nagyobb, mint az Egyesült Államokban, ám kisebb, mit Ausztráliában.

Az egy megtermékenyítési ciklussal elérhető terhességi arány 32 százalék körül állt meg egy beültetett embrióra vonatkoztatva. Jelentősen csökkent az évek során a beültetett embriók száma, hogy elkerüljék a többszörös terhességeket. Ennek köszönhetően a lombikbébi-eljárással született hármasikrek aránya 2009-ben először esett 1 százalék alá, míg a kettősikrek aránya 20 százalék alá.

 

Forrás: MTI

Hozzászólások