Éld túl a nyaralást!

A nyár az utazások, kalandozások és felfedezések ideje. Az új tájak, a környezetváltozás nem csak új élményt jelentenek, hanem egyben új impulzusokat szervezetünk számára is. A nyaralás alapvető, legfontosabb szabálya: ügyeljünk saját magunk és társaink biztonságára.

Kellemetlen útitársunk lehet a nyári ételmérgezés, szalmonella-fertőzés, ami ágyba kényszeríti a nyaralót. A fertőzés a nyári hónapokban gyakoribb, mert ilyenkor a meleg hatására a nem megfelelően tárolt élelmiszerekben a baktérium könnyen elszaporodik. Óvatlan vízfogyasztás során is pórul járhatunk. A tünetek általában a fertőzött élelmiszer elfogyasztása után 1-2 napon belül jelentkeznek, hányingerrel, hasmenéssel, görcsökkel, lázzal. Gondoskodnunk kell a betegség idején a bőséges folyadékbevitelről, a tünetek enyhülésével pedig ügyeljünk a gyomorkímélő étrend betartására. A fertőzöttből később hordozó lehet, így egy Szalmonella-fertőzés után néhány napig még kerüljük a társaságot. A fertőzés az arra hajlamos személyekben ún. reaktív ízületi gyulladást válthat ki. Ha felmerült a gyanú, hogy a baktérium bejutott a véráramba, vagy ha a páciens immunrendszere egyéb betegség – vagy annak kezelése – kapcsán legyengült, illetve ha egy hét alatt sem szűnnek meg a tünetek, már szükség lehet antibiotikum alkalmazására. Nyaralás során is ügyeljünk a gyakori kézmosásra, ne tároljunk romlandó élelmiszereket, és csak megbízható minőségű, friss ételt fogyasszunk!

Amennyiben nyaraláskor baj érne bennünket, könnyen elérhető segítőtársunk lehet a labtestsonline.hu. A virtuális laboratórium mindenhol a rendelkezésünkre áll. Külföldi  nyaralások során, ha magunk vagy egy szerettünk bármilyen okból vizsgálatokra szorulna, akkor se érezzük magunkat kiszolgáltatottnak a nyelvi nehézségek miatt, tájékozódjunk a leleleteket illetően a labtestsonline.hu-n ahol a latin nyelvű vizsgálatok részletes leírásokal megtalálhatók, hogy utánanézhessünk tüneteinknek, a lehetséges fertőzéseknek, tudnivalóknak és a kezeléseknek. Információt kapunk a jelentkező tünetekről, óvintézkedésekről, az esetleges vizsgálatok menetéről, kórképekről és a kórokozó baktériumok sajátosságairól. Ha tüneteink a nyaralás végeztével nem múlnak, keressük fel háziorvosunkat. Egy komplett vérkép, és laboratóriumi vizsgálat eligazítást adhat fertőzésekről, korábban fel nem ismert allergiáról, érzékenységünkről vagy immunrendszerünk állapotáról.

A labtestonline.hu bárhol segít, hogy biztonságban legyünk nyáron is.

Hozzászólások