Készen álltok?

Hiába lángol köztetek a szerelem és a fészekrakási vágy, amikor duóból trióvá váltok, jöhetnek majd a súrlódások is. Ha felkészültök rá, talán épp ti lesztek azok, akik nagy veszekedések és szakítás helyett inkább együtt kormányozzák a családi hajót.

A gyermek megszületése a párkapcsolat egyik krízispontja. Ne ijedjünk meg a szótól, a krízis ugyanis nem feltétlenül jelent rosszat, inkább csak fordulópontot, amihez alkalmazkodni kell. “A krízis – amikor bővül a család – előre látható, éppen ezért fel lehet rá készülni, sőt, a jó házasság és a családi élet alapjait éppúgy el lehet sajátítani, mint az autóvezetést!” – kezdi Soltész Krisztina, pszichológus. Szerinte a babatervezők nagy része csak a szülésig képzeli el a babás életet, és nem készül fel arra, ami a szülőszoba után történik. Pedig még azokban a párkapcsolatokban is súrlódást, szakítást okozhat a kis utód megérkezése, ahol nagyon szeretik egymást, és nagyon várták a babát. Van, ahol az anya figyelmének és szeretetének megoszlása szít vitát, mások azt élik meg nehezen, hogy anyagi téren eltolódnak a hangsúlyok. Gyakran feszültséget okoz, hogy a baba miatt többet kell találkozni „anyósékkal”. Sok férfi arról számol be, hogy a nő kissé elérhetetlenné vált a baba születése óta, a másik oldalon pedig gyakran az a panasz, hogy a férj nem igazán empatikus.

„Még a baba érkezése előtt kössünk szövetséget a párunkkal! – tanácsolja a pszichológus. Beszélgessünk sokat, például a nő elmondhatja a férfinak, hogy az első hetekben szinte biztos, hogy nem lesz minden nap meleg vacsora, az éjszakák sem lesznek gondtalanok. Legyünk egymás szövetségesei abban, hogy ezeket előre látva, felkészülünk rájuk. Szövetkezzünk arra, hogy amikor a babával együtt a problémák is megérkeznek, támogatjuk egymást, empatikusak leszünk a másikkal szemben. Kérhetünk külső segítséget is – ma már léteznek kifejezetten a családi életre felkészítő egyéni és páros tanfolyamok is.

Hozzászólások