Az ismeretlen eredetű meddőség

 

Annyira akarják, mégsem jön össze. Minden lelet tökéletes, még sincs fogamzás. Mi lehet az oka? A párnak min kellene változtatnia? Soltész Krisztina pszichológust kérdeztük, akinek szakterülete az ismeretlen eredetű meddőség. Azt mondja, amikor a párnál nem találnak szervi problémát, érdemes lelki okokat keresni. Ugyanis a psziché is képes arra, hogy gátolja a fogamzást.

A nő saját maga gátolja, hogy teherbe essen? Hogyan lehetséges ez, miközben ezek a nők mindent megtennének, hogy anyák lehessenek?

A lelki problémák nagy része tudattalan! Tudatos szinten ezek a nők tényleg szeretnének teherbe esni, ám a bennük lévő szorongás megakadályozza ezt.

Mik lehetnek ezek a tudattalan gátak?

Például az, ha a nőben a saját anyja miatt kialakult egy olyan anyakép vagy anyaszerep, amivel ő maga nem tud azonosulni. Tudatos szinten ugyan biztos abban, hogy ő más, vagy jobb anya lesz, ám tudattalanul fél attól, hogy mégiscsak saját anyjára hasonlít majd.

A párkapcsolati problémák is akadályozhatják a fogamzást?

Természetesen, például ha a nő vagy a férfi gyerekszerepben van jelen a kapcsolatban, így – tudattalanul– hárítják a felelősséget, ami egy babával jár. Nagyon gyakori oka lehet a baba késlekedésének, ha a nő nem etikus ok miatt akar szülni, például azért, hogy így „fogja meg” a férfit.

Mennyi idő után érdemes pszichológushoz fordulni?

Harminc év alatt 1,5-2 évnyi próbálkozás után, harmincöt év felett akár már 1 év után érdemes nőgyógyászhoz menni. Ha a kivizsgálások során nem találnak semmit, következhet a pszichológus. Gyakran találkozom olyan nőkkel, akik még „csak” pár hónapja próbálkoznak, ám máris megbélyegzettnek érzik magukat, pláne, ha még az orvos sem mondja meg, mi a bajuk. Ettől aztán beindul az ördögi kör: a magasfokú szorongás, miatt végül tényleg nem jön össze a baba.

Miben tud segíteni a pszichoterápia, és mekkora a sikerarány?

A terápia segíthet, hogy a tudattalan gát felszínre kerüljön. Amikor a nő rádöbben, hogy lelki akadályai vannak a teherbe esésnek, azzal már a „gyógyulás” útjára lépett. A terápiák néha hosszú ideig is eltarthatnak, de a kemény munka gyakran meghozza a gyümölcsét: a pácienseim közül sokan már gyakorló anyukák.

 

Az interjú teljes terjedelmében – és olvasói történetekkel kiegészítve – a május-júniusi HelloBaby! magazinban olvasható. A cikkből az is kiderül, hogy mi történik a terápián, illetve, hogy a férfinak is jelen kell-e lennie ezeken? Soltész Krisztina azt is elmondja, szerinte mi kell ahhoz, hogy egy nő teherbe essen.

 

Hozzászólások