Amit a lombikprogramról tudni kell

Mit takar a rejtélyes három betű: IVF? Melyik lombikközpontot válasszuk, és egyáltalán: mire készüljünk, ha csak így, mesterséges úton lehet gyermekünk?

Mit jelent az IVF?

Az In Vitro Fertilizáció jelentése: szervezeten kívüli, azaz mesterséges megtermékenyítés, lombikprogram. A meddőségi kezelések végső állomása – akkor végzik el, ha az előzetes kezelések nem hozták meg a várva vár eredményt, és a párnak természetes úton nem foganhat meg a gyermeke.

Kiknek nyújthat segítséget?

Az IVF-módszert a női meddőség kezelésére fejlesztették ki – arra az esetre, amikor például a petevezetők sérülése vagy hiánya miatt nem jöhet létre természetes módon fogantatás. Ma már széles körben alkalmazzák akkor is, ha a gyermektelenség oka férfi eredetű, például nincs elég mennyiségű vagy minőségű spermium.

Mi történik a mesterséges megtermékenyítés során?

A nőt hormonkészítményekkel kezelik, hogy több petesejtje érjen, amelyeket egy szívótű segítségével leszívnak a petefészekből (punkció), majd egy petricsészében egyesítik a hímivarsejtekkel. A legéletképesebb embriókat beültetik a méhbe, és ha minden rendben megy, komplikációmentes terhesség az eredmény.

Mi az első lépés?

Sok kritériumtól függ, kiknél alkalmazható sikeresen ez az eljárás. A szakorvos a kivizsgálások, a laboreredmények és az előzmények együttes értékelése után dönti el, szükséges-e a beavatkozás. Az első konzultációkat követően a páciens nőgyógyászati és vérvizsgálatokon vesz részt, majd a leleteket kiértékeli egy nőgyógyász-endokrinológus. A diagnózisnak megfelelően megkezdődik a hormonkezelés.

Melyik IVF-központ a „legjobb”?

Ha nehezen tudunk dönteni az intézmények között, és úgy gondoljuk, a számok szolgálhatnak végső érvéként, látogassunk el a www.emki.hu oldalra. Jobb oldalon, az „Asszisztált reprodukció” linkre, majd ott a „Nyilvános adatok” cím alatt le lehet tölteni az eredményességi mutatókat.

Mekkora az esélye, hogy így sikerül?

Ez a nők életkorának is függvénye. A fiatalabb nők (40 év alatt) esélye magasabb. A lombikprogram az esetek kb. 30%-ban vezet az új élet megszületéséhez.

Hány kezelést fedez a TB?

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár öt kezelést finanszíroz.

Hozzászólások