Mitől függ, hogy megtermékenyül-e a petesejt?

Ha egy egészséges férfi és nő gyermeket szeretnének, mitől függ, hogy megtermékenyül-e a petesejt? Ha egészségesek, peteéréskor együtt vannak, akkor vajon miért nem jön össze egyből a bébi?

A teherbeesés nem feltétlen megy egyik hónapról a másikra. Ezért is csak akkor beszélünk meddőségről, ha egy évig nem sikerül a teherbeesés. Az, hogy két egészséges ember esetében mikor következik be a megtermékenyülés, tulajdonképpen attól függ, hogy a petesejt és egy hímivarsejt találkozik-e, és ezután megtapad-e a méh nyálkahártyáján. Ez valójában nem egy egyszerű folyamat, hiszen a petesejtnek is meg kell tennie egy utat a petefészekből kiszabadulva (ovuláció, peteérés), és a spermiumnak is sokat kell “utaznia”. A megtermékenyülésre kb. 12-24 óra áll rendelkezésre az ovulációt követően, aminek az időpontját nem könnyű pontosan meghatározni. (A hőmérőzés segíthet, illetve UH vizsgálattal lehet nyomon követni a peteérés folyamatát.) Miután már találkoztak, és bekövetkezik a megtermékenyülés, még nem teljes a biztonság, hiszen ez a pici sejtcsomó még nem tapadt meg a méh nyálkahártyáján. Ez a következő feladat.

Természetesen, mint mindig, a pszichés tényezők nagyban befolyásolhatják a női szervezet működését. Tervezett terhesség esetén érdemes elkezdeni szedni folsavat tartalmazó vitaminkészítményt, egészségesen élni, és ha nincs semmilyen rendellenesség, hamarosan jönni fog a baba. Ha egy év múlva sem következik be terhesség, akkor érdemes elkezdeni a kivizsgálást.

Forrás: www.webbeteg.hu

 

Hozzászólások