Spermagyilkosok?

Becslések szerint nagyjából minden ötödik férfinak kevés vagy rossz minőségű a spermája, és világszerte 80 millió embert érint a férfi meddőség. Számos hiedelem él azzal kapcsolatban, mi árt a spermák minőségének, ám az orvostudomány nem mindegyiket támasztja alá.

Korábban úgy gondolták, hogy a férfiak egész életük során ugyanolyan termékenyek maradnak, ám kutatók úgy vélik, ötven éves kor felett már romlik a helyzet e téren.

Az alkohol köztudottan nehezíti számos tápanyag felszívódását, amelyek nélkülözhetetlenek az egészséges spermákhoz, ám mértékkel történő fogyasztásuk nincs hatással a termékenységre, ellenben egyes étrendkiegészítők, főleg amelyek antioxidánsokat tartalmaznak, jótékony szolgálatot is tehetnek.

Közszájon forog az az elmélet is, miszerint a női fogamzásgátlók a szervezetből történő kiürülés után a csatornahálózat révén bekerülhetnek a férfiak szervezetébe is, gátolva így a termékenységüket, ám ezt mindezidáig nem támasztotta alá semmilyen tudományos fórum. Ugyanígy számos ételről, italról terjedt el, hogy potencianövelő vagy éppen csökkentő lenne, de ezek egyike sem bizonyult igaznak, az viszont biztos, hogy egészséges étrenddel sok mindent elérhetünk. Ugyanez a helyzet a testmozgással is, amit szintén érdemes rendszeresen beiktatni a napunkba, ám túlzásba nem szabad vinni.

A szex gyakoriságával kapcsolatban a szakemberek azt javasolják, hogy gyermeknemzés céljából a legoptimálisabb az, ha két-háromnaponta van együtt a pár. A túlzott meleg és a fertőzések nem tesznek jót a spermáknak, ám a különféle technikai eszközöktől – mint amilyen a laptop vagy a mobil – való félelmeknek nincs valós alapjuk. Egyes vegyszerek azonban árthatnak, így aki ilyenekkel dolgozik, mindig fordítson figyelmet a megfelelő védőruházatra. A sugárzásveszélytől való félelmet sem szabad túlzásba vinni, de a gyakori röntgen- vagy sugárkezelés azért jelenthet némi veszélyt. Bizonyos gyógyszerek rendszeres szedése is árthat a spermáknak, ám ennél nagyobb kockázatot jelentenek a drogok, mint például a kokain vagy a fű.

Három igen alapvető körülmény maradt még: a dohányzás, a stressz és a túlsúly. Ezekkel kapcsolatban a legbiztosabb, ha mindhármat megpróbáljuk elkerülni, mert ezáltal nemcsak magunknak teszünk jót, de valóban nagyobb eséllyel várhatjuk születendő utódunkat is.

 

 

Forrás: Medipress

Hozzászólások