Mit mondjak, ha kérdezik: miért nincs még gyermekem?

A nők, akik nem tudnak gyermeket szülni gyakran szinte megbélyegezve érzik magukat. Nem elég, hogy a fogantatásért vívott harc felőrli az idegeiket, az ismerősök – sokszor jó szándékú, ám olykor túlzásba vitt – kíváncsiskodása további kellemetlen perceket és magyarázkodásokat eredményezhet. Hogyan háríts? Vágj vissza a kíváncsiskodóknak!

  • Tervezd meg és beszéld át pároddal, hogyan véditek majd ki az ehhez hasonló, „ártatlan” kérdéseket: „Van már gyereketek?, Mikor lesz végre babátok?”. Ha felkészülsz, nem érzed majd támadásnak az érdeklődést, sőt, a kíváncsiskodót akár be is avathatod harcotokba, elmagyarázhatod neki a helyzetet, persze csak addig a pontig, amíg akarod.
  • Rövidebben felelnél? Akkor mondd ezt: „Már tervbe van véve, dolgozunk az ügyön” – egy ilyen válaszban minden fontos üzenet benne van, és egyben éreztetheti a kérdezővel, hogy személyes témát feszeget.
  • Előfordulhat, hogy az ismerősök – a helyzetet tévesen értelmezve – megjegyzéseikkel egyben ítélkeznek is feletted. Talán azt gondolják, puszta önzésből nem vállalsz gyermeket. Ilyen helyzetben engedd el a füled mellett a véleményüket, vagy emlékeztesd magad az életed pozitív összetevőire. De hatásos lehet egy ilyen válasz is: „Hidd el, semmi sem tenne minket boldogabbá, mint egy gyermek”. A legtöbben megértik majd, mire célzol.

Hozzászólások