Nem esek teherbe – hibás vagyok?

A nők, akik nem akarnak vagy nem tudnak gyermeket szülni gyakran úgy gondolják: „Más vagyok, mint a többiek”, „Velem valami baj van”. Tovább fokozhatja a szégyenérzetet az a feltételezés is, hogy csalódást okoznak szeretteiknek, párjuknak. Mit tehetnek hát a gyermekre vágyó nők, hogy kiöljék magukból a lélekromboló, negatív gondolatokat? Összeállítottunk egy „lelki szerszámosládát”, telis-tele öntudaterősítő jó tanáccsal.

Sírd ki magad!

Meddőségi probléma. Két szó, amelyet az orvos szájából hallva a kiábrándultság és veszteség érzése lesz úrrá az emberen. Az első sokk után aztán általában jön a kapkodás: alternatív gyógymódok, lombikprogram? Hol, mikor? Meggondolatlan, gyors döntések helyett inkább állj meg és végy egy nagy levegőt! Sírd ki magad, vagy hagyd kiáradni a mérgedet. Olvass magazinokat, sétálj, vagy éppen vágj oda egy tányért, beszéld meg a dolgokat egy bizalmas barátoddal. Adj magadnak és párodnak egy kis időt a helyzet elfogadására és feldolgozására.

Keresd a sorstársakat!

Ma már elmondhatjuk, hogy azok a nők, akik a terméketlenség elleni harcban segítséget kerestek sorstársaiktól, az összetartás fantasztikus érzését ismerhették meg. Az internet is számos információt tartogat. Böngészd a fórumokat és gyűjts bátorítást saját sikertörténeted megvalósításához.

Védd magad!
Ha nem jön össze a baba, a lelki egyensúly megőrzéséhez fontos, hogy olyan emberekkel és környezettel vedd körül magad, amely támogat, erőt ad – és ha lehet, tartsd távol magad az „energiavámpíroktól”.
  • Van, akinek a babáért folytatott harcban erőt adnak a gyermekes programok, például szülinapi zsúrok, vagy kismama-összejövetelek. Ha számodra ezek a helyzetek inkább kínosak, tanuld meg visszautasítani a meghívásokat, esetleg érkezz későn és távozz korán a rendezvényekről.
  • Beszéld meg partnereddel, milyen mértékben akarjátok beavatni a külvilágot. Ha úgy döntesz, részletesebben is meg szeretnéd értetni néhány közelállóval azt a folyamatot, amelyen most keresztül mentek, itt az alkalom, hogy elmagyarázd. Adj nekik a terméketlenségről szóló újságcikkeket, hívd fel a figyelmüket a témával foglalkozó weboldalakra. Ha azonban zavar, hogy túl sokszor hív például a barátnőd, tudasd vele, hogy inkább egyedüllétre van szükséged.
  • Biztosíts magadnak időnként szabadságot a partnereddel – élvezzétek ki a kettesben eltöltött hétvégét vagy akár egy hosszabb üdülést. Legyen hetente egy estétek, amikor bármiről beszélgethettek, kivéve a munkát, a pénzügyeket és a gyermek-kérdést. Ti először is egy pár vagytok – a legfontosabb, hogy ez így is maradjon.
A cikket teljes terjedelmében a Hellobaby! magazin 2012. január-februári számában olvashatod.

Hozzászólások