Fény és termékenység – van összefüggés!

Gondoltad volna? A testet érő természetes, illetve mesterséges fénynek szerepe lehet a fogamzás folyamatában. A legújabb kutatások szerint a fényterápiák kedvezően befolyásolhatják a babaprojektet.

 

A fényingerek hatására szerveztünk belső órája a 24 órás napjáráshoz igazodik. Ha nem kapunk elegendő mennyiségű, megfelelő forrásból érkező fényt az adott napszakokban, belső óránk kibillenhet egyensúlyából: szerveink diszharmonikusan működhetnek, ez pedig akár elmaradó menstruációt, vagy a reproduktív rendszer teljes felborulását eredményezheti. Belső óránk megfelelő működéséhez tehát elengedhetetlen a fényes és sötét napszakok, azaz a nappalok és éjszakák ciklusos váltakozása – még akkor is, ha esetleg kénytelenek vagyunk a négy fal között, vagy akár éjszaka dolgozni, és nappal aludni. Hogyan juttathatjuk magunkat a szükséges fényhez?

 

Fénybarát életmód kialakítása

A praktikus életmód-változtatást akár már ma is (vagy ma éjjel) elkezdhetjük, pláne, ha éppen babát tervezünk, és fontos, hogy reproduktív rendszerünk pontossággal és egészségesen működjön.

• Itt a reggel, sétára fel!
Reggelente menjünk ki a szabad ég alá, és sétáljunk egy nagyot, így testünk tudtára adhatjuk: eljött a reggel, indul a nap.

• Pihentesd belső órádat! 
Próbáljunk rendszeres életritmust tartani, meghatározott időben lefeküdni és felkelni. Családalapítás idején lehetőleg kerüljük a több időzónán áthaladó repülőutakat.

• Kapcsold ki este a (kék) fényt!
Ha késő este mesterséges (kék) fénynek tesszük ki magunkat, az késleltetheti a melatonin hormonok felszabadulását. Miért baj ez? Mert a melatonin (a „sötétség hormonja”) irányítja az alvási ciklust, azaz a pihenést, regenerálódást, befolyásolja többek közt az immunsejtek képződését és működését, valamint a nemi hormonok termelését. Az éjszaka is világító lámpa már önmagában is gátolja a melatonin termelődését – ezért ha tehetjük, sötétben aludjunk, és a kék fényt pedig például képernyőszűrővel minimalizáljuk.

 

Terjed a fényterápia

Az ún. fényterápiák az alternatív gyógymódok körébe tartoznak. Van, amelyikez a napfényt „használják” (helioterápia) így segítve például bizonyos bőrbetegségeken, míg más fényterápiában mesterséges fényt alkalmaznak. Egyre több orvos fedezi fel, hogy a fényterápiát kombinálni lehet hagyományos gyógyítási módszerekkel, így, ahogy fejlődik a tudomány, akár a meddőséggel küzdők is számíthatnak majd fényterápiás orvosi javaslatra. Hogy miért? Mert az utóbbi években számos kutató vizsgálja, hogy a fény mennyire befolyásolja a menstruációs ciklust. Egy tanulmány például rámutat arra, hogy az ovuláció sikeresen elősegíthető reggelenként árasztott világos, mesterséges fénnyel, de az is lassan bizonyítást nyerhet, hogy a fényterápia a férfiak termékenységére is hatással van – a fény ugyanis növeli az egészséges szervezet LH hormonszintjét, márpedig ez az erősebbik nem esetében emeli a tesztoszteron szintet, míg a nőknél az ovulációt váltja ki. Jelenleg még nincs olyan fényterápia, amely szakirodalmi és kutatási adatokkal alátámasztva, egyértelműen megszüntetné a terméketlenséget, de létezik néhány ígéretes módszer, amelyek talán használnak, de semmiképpen sem ártanak.

Színek vonzásában

A fény és a színek alapvetően fontosak a test és a lélek számára. A színterápia holisztikus módon, a testre és a lélekre egyszerre fejti ki hatását. A színes fényterápia során a testet különféle színű fényekkel világítják meg. Ha az illető lassú, szervezete gyengén működik, vörös fényt javasolnak a felpörgetésére – például impotencia, illetve fájdalmas menstruáció gyógyítására is bevethető. A narancssárga fényhez a szexualitás és termékenység kapcsolódik. Ez az öröm színe, amely mozgásra serkent, frissít, görcsoldó hatású, alkalmazhatjuk például pajzsmirigy- és egyéb hormonzavarokban is. A zöld fény az élet színe, megnyugtat, ugyanakkor élénkíti az idegeket, serkenti a nyirokmirigyeket, kimerültség ellen is jó hatású. A kék fény nem alkalmas a szomorúság és a depresszió kezelésre, ugyanis a béke és nyugalom érzetét kelti, ezért inkább relaxáláshoz hasznos. Gyógyító hatással van az álmatlanságra, fejfájásra, a félelem és feszült állapot kezelésére. A lila fénynek óriási energiája van, fizikailag és spirituálisan is megerősít, amellett, hogy csökkenti a gyulladásokat.

Érdekesség: külföldi tanulmányok kimutatták, hogy az IVF klinikák beltéri világítása befolyásolhatja a sikeres megtermékenyítést. A kutatók azt javasolják, hogy a kék fénysugarak helyett meleg, sárgásfehér fényeket használjanak a meddőségi centrumok.

 

 

Hozzászólások