A piszkos 12 – Mi gátolhatja a fogamzást?

A piszkos 12 egy akciófilm a javából, bizonyára te is láttad. Cikkünk is ezt a címet viseli, mivel a fogamzás folyamatára is sok veszély leselkedik, és az ellenséges erőket nem árt elkerülni. Íme, a tizenkét legveszélyesebb ellenfél.

 

 

1. HŐ

Kiket érint?: ♂
Miért? : A spermatermelődéshez szükséges enzimek kifejezetten hőérzékenyek. A gyakori szaunázás, forró fürdő, szűk nadrágviselet, ülő életmód, vagy akár az ölben tartott laptop is észrevétlen és nem kívánt hőhatásnak teheti ki a heréket. Holott a herék testen kívüli elhelyezkedése nem véletlen, így biztosított a spermatermelődéshez szükséges alacsonyabb hőfok. (A test hőmérsékleténél körülbelül 4 fokkal alacsonyabb)
Mi a teendő?: Figyelmeztesd a párodat, hogy kerülje a herék túlhevülésének eshetőségeit. Mellőzze a szauna használatot és a forró fürdőket. A működésben lévő laptopot ne tartsa ölben, ülő munkavégzés esetén pedig többször álljon fel mozogni egy kicsit. Továbbá nem tanácsos keresztbe tett lábbal ülni, szűk alsóneműt és szoros nadrágot viselni.

 

2. SZEX ROSSZ IDŐPONTBAN

Kiket érint? :  ♀♂
Miért? : Ha a gyermeket tervező pár mindkét tagja a karrierjét építgeti, nagy kihívást jelenthet a hónap megfelelő napján „akcióba lépni.”
Mi a teendő? : Érdemes táblázatot vezetni az ébredési testhőmérsékletről, de használhatunk ovulációs tesztet is a várható peteérés időpontjának pontos kikalkulálásához. A peteérést megelőző héten nagyjából minden másnap ajánlatos szexuális életet élni, az ovuláció bekövetkezte után két nappal viszont elméletben már esélytelen a megtermékenyítés.

 

3. GYÓGYSZERSZEDÉS

Kiket érint?: ♀♂
Miért? : Számos gyógyszer negatív befolyást gyakorolhat a termékenységre. Egyes szívgyógyszerek például lassíthatják a spermiumtermelődést, míg néhány magas vérnyomásra ható készítmény veszélyeztetheti az ejakulációt, a spermiumok mozgékonyságát és a petesejthez való eljutásukat. A húgyúti fertőzésekre ható antibiotikumok némelyike szintén akadályozhatja a hímivarsejtek termelődését. A dekongesztánsok  (érösszehúzók pl. az eldugult orr érzetének csökkentésére) kiszáríthatják a fogamzáshoz elkerülhetetlenül szükséges méhnyakváladékot.
Mi a teendő? : Amennyiben a gyermeket tervező pár bármelyik tagja gyógyszert szed, – legyen az akár egy recept nélkül kapható készítmény – nem árt erről tájékoztatni a nőgyógyászt.  A kezelőorvos ugyanis meg tudja mondani, hogy az esetlegesen nem megfelelő gyógyszert le lehet-e cserélni valamely másik készítményre a teherbeeséssel való próbálkozás idejére. Az érösszehúzók szedését viszont mindenképpen ajánlatos átmenetileg abbahagyni.

 

4. SZERVI PROBLÉMÁK

Kiket érint?: ♀♂
Miért? : A spermiumok viszonylag könnyen járható utat igényelnek a petesejttel való találkozásuk létrejöttéhez. „Utazásukat” megnehezítheti a méh fibrózisa vagy polipja, az endometriózis (a méh belsejét képző szövet méhen kívüli beágyazódása), vagy valamely szaporító szerven keletkezett heg. A férfiaknál is előfordulhatnak különböző jellegű szervi problémák. Ilyen például – szélsőséges példával élve – az ondóvezeték hiánya, ami megakadályozza az áldásos randevú létrejöttét.
Mi a teendő? : Az ilyen jellegű problémával orvoshoz forduló páciensek megkaphatják a megfelelő kezelést. Azonban számos, gyermeknemzéssel sikertelenül próbálkozó pár – tünet híján – sokszor nem is gondolja, hogy családalapításának akadálya a felsorolt elváltozások valamelyikének esetleges megléte. Ha a tünetmentesség ellenére késik a gyermekáldás, keressünk fel egy nőgyógyászt, hogy a megoldáshoz közelebb kerülhessünk.

 

5. RÁKOS MEGBETEGEDÉS

Kiket érint: ♀♂
Miért? : A férfiak körében leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés a hererák. Legtermékenyebb éveik során, 15-45 éves koruk között érinti az erősebbik nemet ez az agresszív megbetegedés, mely nem okoz ugyan terméketlenséget, kezelése viszont annál inkább. Egyes rákellenes készítményektől a betegek sajnálatos módon végérvényesen sterillé válhatnak. A kezelés előtt álló férfiak csak akkor lehetnek biztosak a dolgukban, ha – a szakorvosok javaslatára- minél több spermiumot lefagyasztatnak. Ami a nőket illeti, a sugárterápia és a kemoterápia mellékhatásaként az ideje korán jelentkező menopauza akadályozhatja a fogamzást. Petefészekszövet és petesejt lefagyasztással ugyanakkor a későbbi terhesség nagyobb eséllyel jöhet létre.
Mi a teendő? : Kemoterápiás kezelés előtt feltétlenül szükséges tájékoztatnunk a kezelőorvost családalapító terveinkről, hogy ennek megfelelő kezelésben részesülhessünk. Az embrió-, petesejt-, petefészekszövet- és sperma fagyasztás mind esélyt adhatnak arra, hogy a daganatos megbetegedésben szenvedő páciensek a jövőben családot alapíthassanak.

 

6. VISSZÉRTÁGULAT

Kiket érint?: ♂
Miért? : A herék visszértágulata a férfi terméketlenség leggyakrabban előforduló oka. Az értágulatban összegyűlt vérmennyiség miatt növekedhet a herék hőmérséklete. A hő pedig –mint tudjuk- akadályozhatja a spermatermelődést. A férfiak körülbelül 15%-a él ezzel a problémával, és sokan még csak nem is tudnak róla.
Mi a teendő?: A herében kialakuló visszértágulatot egy kisebb mikrosebészeti műtéttel meg lehet szüntetni, melynek során a sebész elköti a kitágult vénákat.

 

7. RENDSZERTELEN OVULÁCIÓ

Kiket érint?: ♀
Miért? : A normál menstruációs ciklus ugyan 28 napos, de a nőgyógyászok szakvéleménye szerint a 23-35 napos tartományban mozgó ciklus még normálisnak tekinthető. Az ovuláció –melynek során egy érett petesejt az egyik petevezetéken át a méhbe kerül- körülbelül 14 nappal előzi meg a soron következő menstruáció első napját. Mindazonáltal számos tényező rendszertelen ovulációt idézhet elő. Ilyen például a PCOS (többszörös petefészek ciszta), a pajzsmirigy alulműködése, vagy éppen túlműködése, a hormonális egyensúly felborulása (például túl sok férfihormon jelenléte), a lesoványodás vagy elhízás, a stressz, a „mániás” fogyókúra, vagy akár a menopauza előtti időszak.
Mi a teendő? : Vezessünk táblázatot a testhőmérsékletről, így tudni fogjuk előre az ovuláció várható időpontját, mindemellett a szexuális együttléteket is betervezhetjük a megfelelő időpontokra. Ovulációt előrejelző, (recept nélkül megvásárolható) otthon használatos készlet is alkalmazható. A legtöbb teszt, műszer – a menstruációs ciklus egy bizonyos időpontjában vett – vizeletmintából állapítja meg az eredményt. Amikor a teszt az LH hormonok számának nagyarányú növekedését mutatja ki, az ovuláció készülőfélben van. Természetesen, ha a rendszertelen ovulációt gyanúnk szerint PCOS váltja ki, minél előbb keressünk fel egy szakorvost, mert ma már számos, ovulációt stimuláló gyógyszer (és egyéb kezelés) áll rendelkezésünkre.

 

8. ALKOHOL ÉS DOHÁNYZÁS

Kiket érint?: ♀♂
Miért? : Az alkohol egy „gonadotoxin”, ami méregként hat a herékre, így ezzel párhuzamosan a spermatermelődés ellensége is. A teherbeeséssel való próbálkozás alatt ajánlatos a férfiaknak és a nőknek egyaránt jelentősen mérsékelniük az alkoholfogyasztást. A cigaretta és a marihuána is abnormális spermák termelődését eredményezhetik. (Még a kéthetenkénti drogfogyasztás is árthat a spermiumoknak.) A dohányos nők szervezete gyorsabban engedi útjára a petesejteket, mint a nem dohányzóké. A dohányzás – a méhnyakváladék termelődésében lényeges szerepet játszó – ösztrogénszintet is megváltoztathatja. A méhnyakváladék elősegíti a spermiumok petesejthez való eljutását. Az ebbe bejutó nikotin nemcsak veszélyezteti, de még el is pusztíthatja a spermákat. A nikotin a méh ereinek károsítása révén a magzat fejlődésében okozhat gondokat, melyek születési súly csökkenésével, vagy akár később IQ csökkenéssel mérhető elváltozások.
Mi a teendő? : A dohányzást és a drogok használatát legjobb, ha messze elkerüljük a gyermektervezés időszakában. Redukáljuk az alkoholfogyasztást alkalom adta koccintásokra. Amikor pedig már létrejött a terhesség, az újszülött megszületéséig a legbiztonságosabb, ha egyáltalán nem isznak alkoholt a kismamák.

 

9. TÚLSÚLY vagy VÉSZES SOVÁNYSÁG

Kiket érint?: ♀♂
Miért? : A kórosan sovány nők peteérése a hormonális kiegyensúlyozatlanság miatt gyakran kimarad, vagy teljesen el is maradhat. A túlsúlyos nőket mindemellett szintén fenyegeti a felborult hormonháztartás veszélye, beleértve a PCOS kialakulásának nagyobb esélyét. A kórosan sovány férfiak tesztoszteron szintje gyakran alacsonyabb a normálisnál. Akár alultáplált, akár túlsúlyos férfiról legyen szó, az alacsonyabb spermaszám és a szintúgy alacsony spermakoncentráció eshetősége mindkét szélsőséges esetben magasabb százalékban fordulhat elő. Nőknél a terhesség alatti helytelen táplálkozás magzati fejlődési rendellenességeket okozhat, akár a magasabb vércukorszint miatti kóros növekedést, akár az elégtelen táplálkozás (fogyókúra) miatti sorvadást.
Mi a teendő? : Törekedjünk megtenni a kellő lépéseket az ideális testsúlyt megközelítő irányba. Amennyiben már babatervezéssel próbálkozunk, figyeljünk oda az egészséges étrend kialakítására.

10. STRESSZ

Kiket érint?: ♀♂
Miért? : Férfiak esetében a stressz alacsonyabb spermiumszámot és több abnormális spermát eredményezhet. A krónikus stresszben élő nők szervezetében kevesebb -gonadotropin termelődést elősegítő- GnRH hormon termelődik. Ez a folyamat pedig az ovulációt megakadályozó hormonfüggő változások áradatát vonhatja maga után.
Mi a teendő? : Vezessük le a bennünk felgyülemlett feszültséget jógával vagy meditációval. Megfelelő légzéstechnikával is nyugtathatjuk idegrendszerünket. Lassú és mély belégzést követően lassú kilégzéssel fújjuk ki magunkból az összes negatív energiát.

 

11. SZEXUÁLIS ÚTON TERJEDŐ FERTŐZÉSEK

Kiket érint?: ♀♂
Miért? : A kezeletlen nemi betegségek – mint például a gonorrhea, clamydia – következtében hegek keletkezhetnek a petevezetékekben, a méhben és a petefészkekben. Ezek elállhatják a spermiumok petesejthez vezető útját, vagy éppen megakadályozhatják a már megtermékenyített petesejt eljutását a méhig. A petevezetékben keletkező heg – ott megtapadó – méhen kívüli terhességet is okozhat. Férfiaknál pedig a herékben, mellékherében, ondóvezetékben keletkező hegesedés gátolhatja meg a spermiumot abban, hogy a petesejtig eljutva azt megtermékenyítse.
Mi a teendő? : Feltétlenül szükséges tájékoztatni a nőgyógyászt, amennyiben a gyermeket tervező pár valamelyik tagja már átesett nemi fertőzésen, hiszen sok esetben a heges szövet sebészeti úton való eltávolítása megnyithatja az utat a családalapítás felé.

 

12. ÉLETKOR

Kiket érint? : ♀♂ (de elsősorban nőket)
Miért? : 35 éves kor felett csökkenni kezd a nők fogamzóképessége. A gyermekvállalás optimális időpontja –biológiai értelemben- a húszas éveikre tehető. A férfiak technikailag ugyan elég sokáig nemzőképesek, 35 éves koruk után azonban gyakorlatilag ugyanúgy nő a kromoszóma rendellenességgel (például Down kórral) világra jövő utódok fogamzásának esélye, mint a nők esetében.
Mi a teendő? : A harmincöt év alatti hölgyeket a legtöbb nőgyógyász csak akkor küldi el termékenységi vizsgálatra, ha a páciens már legalább egy éve sikertelenül próbálkozik teherbeeséssel. Harmincöt éves kor után viszont már nem tanácsos tizenkét hónapot várni. Minél előbb kapunk segítséget, annál nagyobb a gyermekvállalás esélye.

 

Hozzászólások