Egy fontos hormon: a sárgatest

 

Szerepe összetett, jelenléte szó szerint létfontosságú a babatervezés idején és a terhesség megmaradásában is. Mitől sárga, és mi köze van a progeszteronhoz? Bemutatjuk a sárga testet!

A sárgatest (corpus luteum) nem más, mint hormontermelő szövet, amely minden egyes ciklusban, a petesejt kilökődése után, a megrepedt tüsző helyén létrejön. Szerepet játszik a hormonális működésben, a méh „felkészítésében”, a várandósság létrejöttében, és a terhesség első trimeszterében is.

Elsorvad, ha nincs feladata

A sárgatest a petesejt kiszabadulása után, a petefészek felszínén sárgatesthormont, azaz progeszteront kezd termelni, amely vastagítja a méhnyálkahártyát, és előkészíti a méhet a megtermékenyített petesejt befogadására. Ha nincs megtermékenyülés, a sárgatest – nagyjából 2 héttel az ovuláció után – elsorvad, a belőle termelődő progeszteron szintje pedig lecsökken, és elindul a menstruáció.

 

Fenntartja a terhességet

Ha a spermium megtermékenyíti a petesejtet, és a zigóta beágyazódik a méhnyálkahártyába, a sárgatest nem sorvad el, hanem nagyjából a 11-12. hétig tovább termeli a progeszteront, amely szó szerint létfontosságú: segíti a terhesség fennmaradását. (Később ez a méhlepény feladata lesz – ez az „átállás” kritikus pillanat, számos vetélés következik be ekkor. Magasabb progeszteronszinttel azonban könnyebb és gördülékenyebb lehet az „átállás”.) Ha  nincs elegendő progeszteron a vérben, az különböző menstruációs zavarokat is okozhat, így meddőségi problémákhoz is vezethet. A megfelelő sárgatesthormon-szintnek tehát óriási jelentősége van. De vajon hogyan ellenőrizzük a szintjét?

 

Figyeljük a progeszteron szintjét

Ha önmegfigyeléseket végzünk, és rendszeresen mérjük reggelente a hőmérsékletünket, a ciklus során kialakult hőmérsékleti görbéből értékes információkhoz juthatunk. A ciklus ovuláció utáni szakasza (sárgatestfázis) ugyanis állandó – 10-16 nap közötti hosszúságú -, és egyénileg azonos „mintát” mutat, tehát például mindig 12, vagy mondjuk 15 napos. Ha babát szeretnénk, ám a sárgatestfázisunk nagyon rövid, valószínűleg nincs elég progeszteron a vérünkben ahhoz, hogy az új élet kellőképpen megtapadhasson. Ekkor érdemes hormonvizsgálatra menni (nőgyógyász rendeli el), amely a ciklus 3-5. napján, majd az ovuláció után a ciklus 17-19. napján, és végül a ciklus 23-25. napján történik. A vizsgálatsorozat megmutatja a ciklus fő hormonjainak szintjét. Ezt kiegészítik még ultrahangos vizsgálatok is, amelyekből meg lehet állapítani az érő tüsző nagyságát, a sárgatest méretét, és a méhnyálkahártya vastagságát is.

Stimulálni kell

Ha a szervezetben kevés a sárgatesthormon, érdemes hormonstimulációs kezelést végezni. Ezzel lehetővé válik, hogy a méh nyálkahártyája valóban felkészülten várja a belé költöző kis életet. Az elmúlt évtizedekben szerencsére számos eredmény született – a szakemberek felfedezték a sárgatest-elégtelenség és a meddőség közötti kapcsolatot, így a különféle kezeléseknek köszönhetően sok család boldogsága született már meg.

A fogantatás pillanatától kb. 1 hét telik el, míg a megtermékenyített petesejt a méhbe vándorol. Ha van elegendő progeszteron, akkor a méh ekkor már megfelelően előkészítette a méh nyálkahártyáját, biztosítva a zigótának a kényelmes „kuckót”. Ha viszont a ciklus második fele 10 napnál rövidebb, akkor nincs elég progeszteron, és nem tud hová, nem tud jól megtapadni az új élet.

De miért sárga?

Valójában narancssárga szövetről van szó – az emberi szervezetben a petesejt kilökődésekor a sárgatest inkább ilyen árnyalatú. Ám a sárgatest nevet a teheneken elvégzett kutatások ihlették, márpedig ezeknél az állatoknál a corpus luteum sárgás színű.

 

Hozzászólások