Így készülj a baba születésére!

Mit tervezz be feltétlenül a családi költségvetésbe, ha babát vársz, és mire nem érdemes költeni? Amikor valaki meghallja, hogy öt gyerekünk van, a legtöbben aggodalommal vegyes csodálattal néznek ránk. Kicsit sajnálnak is talán bennünket, de főképpen csodálkoznak, főleg akkor, amikor elmondjuk, hogy az első és a második gyerekhez képest a harmadik, negyedik és ötödik vállalása már sokkal kisebb nehézségeket és kiadásokat jelentett nekünk. És nem az örökölhető babaruhák miatt.

Csörgő Andrea perinatális szaktanácsadó, LLL szoptatási tanácsadó

Hogy mitől függ az, hogy egy családban hány gyermek születik, azt már jóideje kutatják a szakemberek. Az biztos, hogy több tényező is közrejátszik a gyerekvállalási kedv mértékében: a szüléshez kapcsolódó élmények, vagy az első hónapokban megélt nehézségek és hogy mennyire érzi egy család tervezhetőnek a jövőjét. Számít az is, hogy társadalom és a szűkebb közösség mennyire gyerekbarát. Lényeges az is, hogy hátrányba kerül-e valaki pusztán azért, mert gyermekkel kell ügyeket intéznie, vásárolnia, kikapcsolódnia. Természetesen mindezek mellett az anyagi biztonság is lényeges szempont. Öt gyermek anyjaként és szakemberként azoknak szeretnék most egy kis megnyugtatással és gyakorlati ötletekkel szolgálni, akik amiatt aggódnak, hogy egy új kisbaba születése nagy anyagi terhet ró majd a családra. Lássuk, hányféle módon csökkentheted a kiadásokat!

Szoptatás

A szoptatással csökkenthetők azok a kiadások, amelyeket cumisüvegre, kiegészítőkre és tápszerre fordítanánk. Egy kisbaba tápszerköltsége még a TB finanszírozás mellett is komoly, évi 200 ezer forint körüli kiadást jelent a családnak.

Ingyenes termékminták és baba-mama csomagok

Egyes önkormányzatoknál lehet igényelni csomagot, amiben változó összetételű felszerelések vannak. (takaró, textilpelenka, pelenka, törlőkendő) Én a különböző mosható pelusokat próbáltam ki olcsóbb kiszerelésű mintadarabok segítségével. De például hordozóeszközöket is lehet klubokban kipróbálásra kölcsönözni. Magyarországon sajnos sok kismamáknak szóló termékminta csomag tartalmaz tápszermintákat, vagy téves információkat tartalmazó reklámanyagokat a babatáplálásról, így ezt a lehetőséget azoknak ajánljuk, akik kellő tudatossággal tudják kiválogatni a haszontalanokat.

Vásárolj használt babaruhákat

Egy kisbaba olyan gyorsan nő, hogy a ruhák jó részét sokszor nem is használjuk, mert mire eljön a szezonja, már ki is növi. A csecsemők pedig nem koszolják még össze magukat (kivéve a bukásokat és a folyós anyatejes székletet, ami sokszor kifolyik a pelenkából) Nem érdemes ezért nagy összeget babaruhákra költeni, a használtruha kereskedésekben, vagy a babaruhabörzéken csekély összegből meg lehet vásárolni méretenként azt a pár rugdalózót és kombidresszt, amire szükség van. De az is lehet, hogy a rokonságba,n baráti körben kaphatsz kölcsön ruhacsomagot.

Add el a használt ruhadarabokat, felszereléseket, felesleges saját holmidat!

Sokszor mentett már meg egy-egy nehezebb helyzetben, hogy a nem használt holmikon túladtam. Több weboldal (teszvesz, jófogás, vatera) közül választhatsz, de saját közösségi profilodra is feltöltheted az eladó holmik képét. A legegyszerűbb pedig saját börzét szervezni, vagy másokkal összefogva a helyi bababörzére elvinni a motyót.

Készítsd magad a bébiételeket

Ahogyan magadnak, úgy a babának is megfőzhetsz előre, kis adagokban le tudod fagyasztani a különböző püréket, vagy párolt, sült zöldségdarabokat, húspástétomot. Egészségesebb és laktatóbb is mint bolti társaik.

Együtt alvás

A kiságy és a járóka sem feltétlenül szükségesek. Ha szeretnéd a babádat a közeledben tudni, akkor néhány fontos szabály betartása mellett tejesen biztonságos a családi ágy. Jómagam a kiságyat és a járókát is legfeljebb a használaton kívüli játékok vagy a kimosott, ill. vasalásra váró ruhák tárolására használtam, míg végül megváltam tőlük, belátva, hogy feleslegesek.

A babaszoba berendezését nem érdemes túltervezni, a gyermekek életük első éveiben a szüleik közelében érzik magukat biztonságban. Azok a szülők, akik tőlem szoktak tanácsot kérni a babájuk alvásával, gondozásával kapcsolatban, azt szokták mondani, hogy ha előbb tudják, mire számítsanak, egészen másképpen rendezik be a lakást. Több figyelmet fordítanak a széles és kényelmes családi ágyra, a nappali olyan részeire, ahol le lehet dőlni egy ebéd utáni szunyókálásra, és megspórolták volna a szoptatós fotelt a lábtartóval, vagy a falmatricát, a baldachint, és a forgót a kiságyra.

Többfunkciós és átalakítható eszközök, bútordarabok

Az etetőszék például praktikus, ha később kisszékké és asztallá alakítható, vagy olyan típus, ami magas székként is használható, tehát a tipegő korú is önállóan bele tud majd ülni.

A legjobb többfunkciós eszközök a kosarak. A tisztába tevéshez a lakás több helyiségében is letehetsz egy-egy olyan kosarat, amibe bekészíted a legszükségesebb piperéket és pár pelenkát. A növekvő kisgyermek mellett pedig mindig lesznek olyan apró holmik, amiket könnyebb kosarakba rendezni.

Ingyenes baba-mama csoportok és találkozási lehetőségek

A kisbabádnak az első évben nagy valószínűséggel nincs szüksége programra, annál nagyobb szükséged lesz Neked társaságra, kimozdulási lehetőségre. Erre nagyon megfelelnek az ingyenes baba-mama csoportok is, pl. a La Leche Liga csoportjai, vagy a művelődési házak babaklubjai, esetleg a települési könyvtár, ahol más édesanyákkal találkozhatsz és tapasztalatot cserélhetsz.

Spórolj azzal, hogy nem vásárolsz felesleges holmikat!

Álljon itt néhány olyan eszköz, amelyekre valószínűleg nem lesz szükség, vagy ha mégis, hát ráérsz akkor megvenni, amikor az igény valóban feltámad rá):

 • pelenka szagtalanító szemetes
 • popsitörlő melegítő
 • cumisüvegmelegítő
 • cumisüveg termosz
 • pelenkázó szekrény
 • vízhőmérő
 • baba körömvágó olló
 • babafürdető állvány/szekrény káddal
 • gyerekágynemű készlet takaróval, párnával, baldachinnal, fejvédővel

Költséghatékonyság

Vannak dolgok, amik elsőre valóban kiadást jelentenek, mégis megtérülnek, mert további pénzszórást előzhetsz meg általuk. Amin nem érdemes spórolni, mert jó befektetés:

 • Szoptatási tanácsadás, szoptatásra felkészítő tanfolyam (Ugyan a szoptatással is adódhatnak kiadások, sajnos még alig elérhető tb finanszírozással szoptatási tanácsadás, illetve kevés szülészeti intézményben dolgozik IBCLC végzettségű tanácsadó, ugyanakkor egy-két tanácsadás díja korántsem akkora, mint ha hónapokig kell tápszerre és a mestersége táplálás eszközeire költeni.)
 • Információk a babagondozásról, hordozásról, a csecsemő valódi szükségleteiről (könyvek, internetes portálok, tanácsadás)
 • utazás költsége támogató csoportokba
 • A mélyhűtő feltöltése kész és félkész ételekkel, tartós élelmiszerek vásárlása
 • A takarítás megszervezése akár családon belül, de fizetni sem szégyen érte
 • Kényelmes párnák, takarók, jó szoptatóhely kialakítása és a baba praktikus ide-oda elhelyezéséhez kosár beszerzése a sokféle bútor helyett ugyan kiadás, de olcsóbb, mint évente lecserélni a kisbútorokat, miután kiderül, hogy nincs rá szükség

Megjelent a HelloBaby! magazin 2018. február-márciusi számában. Legyél Te is előfizetőnk!

Hozzászólások