Mikor van az ovuláció?

A normál menstruációs ciklus ugyan 28 napos, de a nőgyógyászok szakvéleménye szerint a 23-35 napos tartományban mozgó ciklus még normálisnak tekinthető.

Az ovuláció  körülbelül 14 nappal előzi meg a soron következő menstruáció első napját. Mindazonáltal számos tényező rendszertelen ovulációt idézhet elő. Ilyen például a PCOS (többszörös petefészek ciszta), a pajzsmirigy alulműködése, vagy éppen túlműködése, a hormonális egyensúly felborulása (például túl sok férfihormon jelenléte), a lesoványodás vagy elhízás, a stressz, a „mániás” fogyókúra,

Mi a teendő? Vezessünk táblázatot a testhőmérsékletről, így tudni fogjuk előre az ovuláció várható időpontját, mindemellett a szexuális együttléteket is betervezhetjük a megfelelő időpontokra. Ovulációt előrejelző, (recept nélkül megvásárolható) otthon használatos készlet is alkalmazható. A legtöbb teszt, műszer – a menstruációs ciklus egy bizonyos időpontjában vett – vizeletmintából állapítja meg az eredményt.

Természetesen, ha a rendszertelen ovulációt gyanúnk szerint PCOS váltja ki, minél előbb keressünk fel egy szakorvost, mert ma már számos, ovulációt stimuláló gyógyszer (és egyéb kezelés) áll rendelkezésünkre.

Forrás: HelloBaby! archívum

Oszd meg ha tetszett, hogy más is láthassa!

Legyél Te is rendszeres olvasónk! ITT! http://hellobaby.hu/index.php/hellobaby-magazin-elofizetes fizethetsz elő a HelloBaby! magazinra, amely kéthavonta jelenik meg.

Hozzászólások